..

24 Mayıs 2011 Salı

Güveçte Tavuklu Türlü

              Eğer türlü yapmak istiyorsanız ve benim gibi türlüyü seviyorsanız tavukluymuş, etliymiş sizin için önemli değilse, güveçte yapmanızı tavsiye ederim. Her zaman tencere yemeğinden daha lezzetli olacağının garantisi vardır. Ayrıca ben tavuklu türlüyü etliye tercih ederim. Benim damak tadıma daha yatkın bir lezzet. Eminim sizde benim gibi düşüneceksiniz bir tadınca birdaha vazgeçemiyeceksiniz. Şimdi tavuklu türlümüzü yapmaya geçelim.

Malzemeler:
500 gram kadar tavuk( but, kanat, göğüs eti vs. ben bütün tavuğu parçalar dolaba koyarım, uygun olan yerlerini uygun olan yemeklerde kullanırım.), 2 patates, 2 patlıcan, birkaç tane arpacık soğan, 2 kırmızı ve 2 yeşil biber, 2 domates, 3 diş sarımsak, 3 kaşık sebze çeşnisi, 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, iki tutam taze fasulye isteğe göre kabak(bende yoktu ben koymadım),

Gelelim yapılışına;
  1. Güvecimizi hazırlıyoruz, dibine biraz sıvıyağ koyalım ki tavuklar yapışmasın, üzerine yıkanmış ve az tuzlanmış tavuk etlerini yerleştiriyoruz.
  2. Sebzeleri soyup biraz irice doğruyoruz, patatesleri dörde bölüp, patlıcanları kalın ve uzun parçalıyoruz, fasulyeleri de onlara uygun yapmaya çalışıyoruz.


    3.   Hazırladığımız sebzeleri pişme sırasına göre güvecimize yerleştiriyoruz. Etlerin üzerine arpacık soğanları, onun üzerine fasulyeleri, patatesleri ve patlıcanları yerleştiriyoruz, koyarken üzerlerine çok az tuz serpiştiriyoruz.(yemeğin her aşamasında tuz eklemek size riskli geliyorsa suyunda ayarlayabilirsiniz)
   4.   En üstünü domatesleri yuvarlak keserek  kapatıyoruz.İkiye böldüğümüz sarmısaklarımızı aralarına katıyoruz.
   5.   Bir kapta salcaları biraz suyla incelterek, içine üç çay kaşığı toz sebze çeşnisi ve tuz ekliyoruz. (Fazla tuzlu olmasın suyunun tadına bakabilirsiniz) biraz da sıvıyağ koyarak güvecimize kenarlarından ekliyoruz. Sebzeler suyunu salacağı için fazla su eklememiz gerekiyor.
   6.   Kapağını kapattığımız güveci önce yüksek ateşte suyu kaynamaya başlayınca da kısık ateşte 45 dakika kadar pişiriyoruz.


                          
                                                                AFİYET OLSUN