..

27 Mayıs 2011 Cuma

Haşhaşlı Çörek



Haşhaşlı çörekler yada  bizim deyimimizle lokumlar Ramazan Bayramı' nın vazgeçilmezlerindendir Küre'de. Ramazan bayramı geldimi arefe gününden lokum yapılır. Bunu ister haşhaşlı, ister susamlı alüminyum fırın tepsilerinde köy fırınlarında ateşin o kendine has kokusuyla pişer. Sıcak sıcak pek yiyemeyiz çünkü o sıra oruçlu oluruz. Sabahına ise bayram soframızda misafirlerimize ikram etmek için yerini alır. Bu bizde öteden beri süregelen bir gelenektir. Bilecik 'in diğer ilçelerinde de hala yapılıyormu bilmiyorum ama bizim köyümüzde annemler yapmaya devam ediyor.
Tabi ben şimdi daha farklı olarak yaptım. Malum ne köy fırınımız var ne de o kadar büyük yapabiliriz. Ben evde yaptığım zaman bir iki atımlık yapıyorum. Hem böylesinin pişmesi daha iyi oluyor, hem de misafirler için daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Cahide Jibek 'in bloğunu gezerken orda aklıma düştü. Hemen bende yapayım sizlerle paylaşayım dedim. Bakalım benim yaptığım şekliyle beğenecek misiniz?

Haşhaşlı Çörek  (Lokum)

Malzemeler:
 Aktardan aldığım 250 gram haşhaş, yarım yaş maya, iki bardak süt, bir küçük  bardak sıvıyağ, bir bardak  ılık su, iki tatlı kaşığı tuz, üç tatlı kaşığı şeker, açmak için sıvıyağ, üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı:
  1. Ilık suyumuzun içine mayamızı ekliyoruz, şekeri ekliyoruz, tuzu ekliyoruz, eritiyoruz, sıvıyağ, ısıtılmış sıcağı yakın süt ekliyoruz, yoğuruyoruz.
  2. Hamuru iki saat mayalamamız gerekiyor.
  3. Hamurdan açabileceğimiz bezeler alarak açıyoruz, içini yağlıyoruz.
  4. Biraz yağ ve tuzla özelediğimiz haşhaşı bu hamurun üzerine yayıyoruz.
  5. Rulo halinde sarıp istediğimiz büyüklükte kesiyoruz. Yağlanmış tepsimize diziyoruz. Biraz da böyle tepsinin üzerinde mayalandırıyoruz, önceden ısıtılmış fırında  önce 200 -sonra 180 indirerek pişiriyoruz.
Not: İsteğe göre içine ceviz yada susam eklenebilir.
                         Afiyet Olsun...