..

29 Mayıs 2011 Pazar

Madımak Yemeği

Daha önce eşimin Çankırılı olduğunu söylemiştim. Çerkeşliler özellikle mayıs ve haziran aylarında sırf madımak toplamak için köylerine yada kasabalarına giderler. Kış için topladıkları madımakları kıyıp(ince doğrayarak) dondurucuya koyarlar. Madımağın yemeği ve bükmesi meşhurdur. Biz  de dün piknik için gittiğimiz yerden kayınvalidemle madımak topladık. Çok taze ve güzeldi. Bir öğün yenebilecek kadar oldu.Ben de sizlerle paylaşmak istedim. Rabbim yaratmışsa vardır bir bildiği ve tabiki vardır bir yararı.

Malzemeler:
1 kg taze madımak, iki tane soğan, bir kaşık salça, iki yemek kaşığı pirinç, isteğe göre bir yumurta, zeytinyağı, sebze çeşnisi, bir tutam tuz.

Yapılışı;

  1. Madımakları toplayıp geldikten sonra önce bir ayıkladım ki içinde yabancı otlar kalmasın diye. Sonra iki kez yıkadım ve suya koydum. Birkaç saat toprağı falan varsa diye beklettim.
  2. Çıkarıp süzgece aldım. İnce ince doğradım onları.(isteğe göre bu aşaması robatta da yapılabilir)
  3. Soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurdum salçasını, koyup iki dakika daha kavurduktan sonra içine madımakları koydum. Kapağını kapatıp kısık ateşe aldım ki renkleri sararıncaya kadar yumuşasınlar diye.
  4. Üzerine sebze çeşnisini, ekledim tuzu bu aşamada koymadım çünkü sebze çeşnisi zaten tuzlu oluyor.(Yumurtalı yapmak istiyorsanız suyunu koymadan yumurtasını kırıp bir iki kez karıştırdıktan sonra suyunu ekleyebilirsiniz.) Üzerine suyu koyup karıştırdım tuzunu ekledim.40 dakika kadar pişirdim.
  5. Madımaklar pişince üzerine pirinçleri yıkayıp ekledim. Pirinçlerle birlikte 5 dakika daha pişirdim. Kendi sıcağında pirinçlerinin olması için altını kapattım.
  6. İsteğe göre sarımsaklı yoğurtla servis yapılabilir.
                                                               AFİYET OLSUN