..

11 Temmuz 2011 Pazartesi

Sülbiye


                           İsmi ilginç gelen bu yemek Akşehir yahnisi olarak da biliniyor. Bazı yerlerde ismi Zülbiye bazen Sülbiye oluyor. Etin nohutla çeşitlendirilmesi de diyebiliriz. Fazla bir zorluğu yok,  pişmesi yavaş yavaş olsun  ona yeter.

Malzemeler: 1/2 kg dana kuşbaşı, 8-10 adet arpacık soğan,1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 kaşık salça, 1 tatlı kaşığı kimyon,2 yemek kaşığı tereyağ, tuz.

Yapılışı:
  1. Tencereye biraz sıvıyağ koyup eti ekliyoruz, kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu salana kadar bekletiyoruz.
  2. Suyunu salınca 2 kaşık tereyağ ekliyoruz. Soğanlarımızı ekleyip biraz daha kapağı kapalı olarak kavuruyoruz. Tuzu ekliyoruz.Salçayı ekliyoruz.
  3. Suyunu çekince kimyonu ve haşlanmış nohutu ekleyip suyunu koyuyoruz. Etler pişene kadar ocakta bırakıyoruz. Yine kısık ateşte tabi.İŞTE BU KADAR...

                                                                        AFİYET OLSUN

Ispanak Kökü Yemeği Namıdiğer Kök Ekşileme

       

              Babaannemin yaptığı yemeklerden kök ekşileme yemeğinde biraz değişiklik yaptım. Sülbiye için hazırladığım nohutlardan kattım ve biraz da sarmısak ekledim. Sonuç güzeldi. Güzel bir zeytinyağlı....

Malzemeler: 500-600gram kadar ıspanak kökü (iyi temizlenmiş olmalı), 5-6 diş sarmısak,1çay bardağı haşlanmış nohut, 2 kuru soğan,1yemek kaşığı pirinç, 1/2 limon, 1 kaşık salça, 2 çay kaşığı sebze çeşnisi, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tablet etsu bulyon(yada isteğe göre et ve kıyma da kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI:
  1. Ayıklanmış ve suda ıslatılarak temizlenmiş ıspanak köklerini ben buzlukta biriktirip bir yemeklik kadar olunca kullanıyorum. Öncelikle tenceremize her zamanki gibi zeytinyağını ve soğanları koyup kavurmaya başlıyoruz.
  2. Ispanakları ekleyip birlikte kavuruyoruz. Ispanakların kavurması aşaması çok önemli iyice sararması gerekiyor. Salçasını ve tuzunu, sebze çeşnisi ve bulyonu koyup ağzı kapalı kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz.Hem sebze çeşnisi hem bulyon hem de tuzu ayarlarken tuzu en son,bakarak koyun ki fazla kaçmasın.
  3. Sarmısakları, yıkanmış pirinçleri, nohutları ve yarım limonu sıkıp ekliyoruz biraz daha kavurduktan sonra suyunu ekliyoruz. Pişene kadar ocakta tutuyoruz.

                                                                 AFİYET OLSUN