..

3 Kasım 2011 Perşembe

Patatesli Gül Böreği


                                Patatesli çörekleri börekleri çok seviyorum. Hele bir de el açması olursa. Patates çöreğin içini yumuşacık yapıyor.Ben bu sefer soğan eklemedim.Puf puf yumuşacık oldular.Bu tarifimi  Çay Kahve Bahane Etkinliği Gelibolu17'ye gönderiyorum.Etkinliğin Kolay Gelsin Sevgilerimle...

Malzemeler: 1 yaşmaya,1 su bardağı ılık süt,2 su bardağı ılık su,1 su bardağı sıvıyağ,2yumurta,2 tatlı kaşığı şeker,3 tatlı kaşığı tuz,içi için 6 tane haşlanmış patates,sıvıyağ,karabiber.

Yapılışı:

  1. Hamuru yoğurmakla işe başlıyoruz.Önce mayaya şeker ekleyip ılık su ile iyice eziyoruz.Daha sonra içine süt, sıvıyağ, tuz,yumurtaların beyazını sarısından ayırıyoruz ve sarılarını üzerine sürmek için ayrı bir kaba alıyoruz,beyazını ise hamura katıyoruz.2bardak ılık su ekleyerek aldığı kadar un katıyoruz. Hamura çok iyi davranmıyoruz. Hatta bu sırada sinirlendiğimiz bir olayı düşünüp tezgahta yerden yere çalıyoruz.(bunu pastaneci teyzem söylemişti)Ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  2. Patatesleri ezip içine biraz sıvıyağ biraz tuz ve biraz karabiber ekleyip karıştırıyoruz.
  3. Tepsimizi yağlayıp başlıyoruz hamurumuzdan bezeler koparmaya.Benim hamurumdan 34 küçük beze çıktı.Bunları tek tek açabildiğimiz kadar açıyoruz. İçini hafifçe sıvıyağ ile yağlıyoruz ve hazırladığımız patatesli harçtan katıp rulo yapıyoruz daha sonra bilinen gül şeklini veriyoruz.15 dakika kadar hamur tepside mayalansın diye bekletiyoruz.
  4. Üzerine yumurta sarısı sürüp önce 200 derecede üzeri hafif kızarınca 180 dereceye indiriyoruz içini alsın diye.Afiyet Olsun...