..

9 Kasım 2011 Çarşamba

Midye Tatlısı




                                    Daha önce ilk kez günümde yapıp denediğim bu tatlıyı bayram tatlısı olarak düşünüyordum. Nitekim ki düşündüğümü de yaptım. Hem şekli hem de tadı konusunda yine pek riskli olmayan tatlılardan.
                                 Arzumcum'dan aldığım bu tarifi aynen uyguladım.Evde yaptığımız baklava yapımına benziyor, en büyük farkı içinde maya olması.Bir de şekli tabi.Tadına gelince yine söylüyorum tadı garanti.Sadece iş pişirmesinde bitiyor.Eğer ağızları biraz açık olursa bu sefer adı dilber dudağı oluveriyor.Mademki midye tatlısı dedik o zaman ben de şeklini elimden geldiğince aslına uydurmak için fırının kapağını açıp uçlarını kaşık yardımıyla bastırarak müdehale ettim.

                 Malzemeler:
3adet yumurta,1 su bardağı sıvıyağ,1 su bardağı ılık süt,1/2 paket yaşmaya,1 tane kabartma tozu,1çimdik tuz,aldığı kadar un, içi için çekilmiş ceviz, açmak için nişasta, üzeri için teremyağ.

Şerbeti için; İki tepsilik çıkıyor bu ölçülerden ben bir tepsisini şerbetledim bunun için 4 su bardağı şeker,5 su bardağı su ve yarım limon kullandım.

Yapılışı:
  1. Öncelikle şerbeti kaynatmakla işe başlıyoruz.Her zamanki gibi su ve şekeri ocağa koyup kepçeyle kıvamına bakıyoruz. Yani kepçeyi tencereye daldırıp en son damlayan damlanın biraz daha uzun sürede damlaması gerekiyor. Bunu görünce içine limonu sıkıp 2-3 dakika daha kaynatıyoruz.Kapatıyoruz.
  2. Mayayı yoğurma kabına alıyoruz ve ılık süt ile ezerek diğer malzemeleri birer birer ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz.Bu hamura 4 e bölüp her bir parçasını yirmi tane küçük parçalara ayırıyoruz.Yani toplam 80 tane oluyor.
  3. Her bir bezeyi fincan tabağı kadar, nişasta ile açıp 5 şerli olarak üst üste koyuyoruz.Bu beşerli hamuru merdaneyle açabildiğimiz kadar kenarlarından bastırarak açıyoruz.
  4. Sıkıca rulo yapıp bir parmak genişliğinde kesiyoruz.Her kestiğimiz parçayı merdane yardımıyla yada elimizle açıp içine ceviz koyuyoruz.Midye şekli veriyoruz.
  5. Yağlı kağıda diziyoruz.Biraz dolapta bekletiyoruz.Üzerine erittiğimiz teremyağı fırça yardımıyla teker teker sürüyoruz ve fırına veriyoruz. Benimkilerin fırında ağızları açılmaya başlayınca fırının kapağını açıp ağızlarını bir tahta kaşık yardımıyla biraz bastırdım. Böylece açılmasını engelledim.
  6. Fırından çıkardığımız midyelerimizi şerbetliyeceğimiz kaba alıp ılık şerbeti ılık midyelerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun...