..

3 Aralık 2011 Cumartesi

Su Böreği

Not: İlk yayınladığım tarif olarak teknik bir hata sonucu bloğumdan kaldırdığım tarifimin tekrar aynı şekliyle blokta yer almasıdır. Bilgilerinize

                                Benim eşim Çankırılı. Onlarda çok sevilen bir börek türü olan suböreği bizim evde hep bir atışmaya sebep olurdu. Ben Bilecikliyim ve biz suböreğini bilmiyoruz. (En azından benim ailemin evinde yapılmıyordu.) Eşim ise bana suböreğini öğrenemedin diyerek takılır hatta kızdırırdı. Ben de hem yeni oluşan bloğumun şerefine hem de eşimin inadına su böreği yaptım. Daha önce kayınvalidemden görmüştüm ama hiç kendim yapmamıştım velhasıl söylendiği kadar da zor birşey değilmiş ilk kez  yapmış olmama rağmen sevilerek yenildi. Böylece suböreği sizlerle paylaştığım ilk tarifim olma şerefine nail oldu...
Suböreği için malzemeler: Hamuru İçin;Yaklaşık 1, 1;5 kg kadar un, 4 adet yumurta, üç tatlı kaşığı tuz, ılık su, yarım çay bardağından biraz az sıvıyağ
                                 İç harcı için; Ben peynir tercih ettim siz isterseniz kıyma da kullanabilirsiniz, maydanoz da kullanabilirsiniz bizimkiler maydanoz sevmediği için ben tercih etmedim, ezine koyun ve beyaz peynir karışımı peynir kullandım.
                                       Pişirmek ve hamurunu kaynatmak için ; Yarım paket teremyağ,bir bardak kadar sıvıyağ, (bunu yufkaları sudan çıkarınca aralarında kullanacağız) bir tencere sıcak su, tuz, yarım limon

Yapılışı:

  1.  Yumurtaların kabuklarını yıkayarak bir leğene kırıyoruz, tuz ve unu ekleyip biraz da sıvıyağı ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Ilık suyumuzdan biraz ekleyerek unla birlikte yoğuruyoruz. Suyu fazla eklerseniz yumurtanın hamuru tutma özelliği etkisini yitireceğinden bir çay bardağı kadar diyelim sanırım buna tekamül eder. Hamur biraz sert bir hamur olmalı ayrıca rengi de sarı olmalı. Yoğurduğumuz hamuru bezelere ayırıyoruz. Ben daha yeni hamur açmaya başladığım için biraz küçük bezeler aldım. Kücük açtım, daha kolay olsun diye, sonrada açtığım bu bezeleri bir örütünün üzerinde serdim altını çevirerek kurumasını sağladım.
  2. Ağzı geniş bir tencereye sıcak su koyup üzerine iki tatlı kaşığı tuz ekledim.Yarım limonu sıkıp kaynamasını bekledim. 
  3. Suyum kaynayana kadar peynirlerimi hazırladım ve teremyağını tavada hafif rengi sararıncaya kadar erittim. Ocaktan alıp içine sıvıyağ koydum.
  4. Temiz bir leyeğini soğuk suyla doldurdum. Bir de büyükçe tepsinin üstüne süzgecimi ters çevirip hazırladım. Bu arada kaynamış olan suyuma yufkalarımı attım biraz bekletip sudan çıkarttığım gibi soğuk suya attım. Bu arada soğuk suyuma da tuz eklemiştim. Soğuk sudan çıkartıp süzgecin üzerinde iyice suyunu süzdükten sonra yağlanıp hazırlanmış tepsime koydum. Benim yufkalarım küçük tepsim büyük olduğu için ben iki yufkadan bir sıra yaptım yani birini bir taraf birini diğer tarafa çekerek tabanını kapattım. Üzerine hazırlamış olduğum yağdan biraz gezdirdim ve fırca yardımıyla her yerine yağın değmesini sağladım.
  5.  Her katına peynirli karışımdan koyup Yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrar ettim.Tepsinin enine yada kendi damak tadınıza göre siz de kalınlığını ayarlayabilirsiniz. Ben çok kalın ve çok fazla makarnaya benzeyen şeklini sevmiyorum.
  6. Bu yüzden de fazla kalın tercih etmiyorum. Fırınımı en son ısıya ayarlayıp iyice ısınınca tepsiyi fırına verdim. En önce yüksek ısıyla sonra da 150 derecede yavaş yavaş pişirdim.
                         Sonuç harikaydı. Eşim bile beğendi ki herşeyi beğenmez ... E daha ne olsun?

Afiyet olsun..

Yeşil Mercimekli Mantı

                   Bu tarif bloğumu ilk oluşturduğum zamanlarında yaptığım yayınladığım bir tarif. Benim gibi acemi bir blogcu zaman zaman işleri karıştırıyor. Benim de bunu aynı şekliyle tekrar yayınlamam gerekti. Bilgilerinize

Malzemeler:
Yeşil Mercimek Yemeği İçin:
                                             1) 250 gram yeşil mercimek
                                             2) İki adet orta boy kuru soğan
                                             3)Bir adet orta boy domates
                                             4) Salça, sıvıyağ, isteğe göre 3 çay kaşığı sebze bulyon
Mantısı İçin:
                    1) 2 adet yumurta
                    2) 1/2 çay bardağı kadar sıvıyağ
                    3) 1/2 çay bardağı ılık su
                    4) Aldığı kadar un ve tuz
 
Yapılışı: 1) Mercimekler yıkanır ve biraz tuzla haşlanır.Haşlama işlemi mercimekler ölünceye kadar değilde siyah suyunu salana kadar olmalı. Sonra bu su dökülür.
            2) Temiz bir tencereye biraz sıvıyağ ile ince ince doğradığımız kuru soğan kavrulur. Soğanımız ince olmalı çünkü bu yemek mantımızın üzerinde yer alacak.
           3) Kavrulan soğana yıkanmış mercimekler, kabuğu soyulmuş  ve küçük küçük doğranmış domates ve salça eklenir biraz daha kavrulur.Toz sebze çeşnisi eklenir.
           4) Tuzu konup suyu eklenerek pişmeye bırakılır.
           5) Yemeğimiz pişerken derin bir kabın içine yumurtalar yıkanıp kırılır. İki tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı sıvıyağ  ve biraz un serpiştirilip elimizle karıştırırken suyu eklenir ve unla yoğurulur. Biraz katı bir hamur elde edilir.
          6) Hamur bezelere ayrılıp üzeri nemli bir temiz bezle kapatılır.
          7) Bu mantıda hamurun açılması en önemli püf noktası. Bildiğimiz Kayseri mantısı gibi ince açılmaması gerekiyor. Biraz daha kalın olması lazım. Ayrıca ikinci bir nokta normal bilinen mantı büyüklüğünde değil de biraz daha büyük kesilmesi gerekiyor. Vereceğimiz şekil itibariyle içine pişmiş mercimek yemeği döküleceği için ağızlarının açık olması bunun için de biraz büyük olması gerekiyor.



           8) Yağlanmış borcama resimdeki gibi şekil verilen mantılar yan yana dilizilir birbirlerine destek vermesi değmesi gerekir.Özellikle ağızlarını açık yapmak bir diğer  önemli bir püf noktası.
            9) Bu şekilde tepsinin dolması sağlanır ve fırına alınır. 180 derece fırında üzeri  hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.

      10) Pişen yemeğimizi ılık olan mantımızın üzerine yavaşça döküyoruz. Bolca suyundan koyup üzerine mercimek tanelerini kaşıkla düzleştiriyoruz ve tekrar fırına veriyoruz.
      11) Mantılar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bu yemeğin bekletilmemesi daha uygun olur. Anında sıcak yenmeli yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. Mercimeğin farklı bir şekilde kullanılması açısından ve çocuklara yedirilmesi açısından bence çok yararlı. Ayrıca vejeteryan beslenenler için de ideal bir yemek.Afiyet Olsun.


Fıstıklı Ispanak Yatağında Rulo Tavuk Sarması


                                         Harika bir tavuk tarifiyle birlikteyim sizlerle. Rulo tavuk yapmak istiyor fakat bir türlü cesaret edemiyordum.Tavuklar acaba istediğim gibi pişermi?, İstediğim lezzeti çeşniyi elde edebilirmiyim? diye endişelerim vardı. Bugünkü tavuk denememden sonra bütün bunların üstesinden geldim diyebilirim bütün cüretimle.Yapım aşaması oldukça uzun. Fakat en sonunda buna değiyor. Tavuğu kızlarım severek yediler ki kendileri tavuk yemezler aslında. Bir akşam yemeğinde yapanın yüzünü ağartacak cinsten lezzetli ve değişik bir yemek oldu. Denemediniz dileğiyle...
Malzemeler:
İki tavuk göğsü,
Tavuğu terbiyelemek için: 1 kaşık yoğurt,1 kaşık sıvıyağ,3 çay kaşığı tuz,1/2 çay kaşığı toz karabiber,1 çay kaşığı kişniş,1 çay kaşığı kekik
İç harcı: 1/2 su bardağı haşlanmış bezelye,1/4 su bardağı mısır,2 kırmızı biber,2 diş sarımsak,2 küçük haşlanmış patates.
Üzerinin sosu için; 1/2 yemek kaşığı biber salçası,2 kaşık tatlı ketçap,1 tatlı kaşığı tereyağ,tuz,1/2 su bardağı su.
Ispanak Yatağı İçin Malzemeler: 1/2 kg temizlenmiş ve kendi suyunda kavrulmuş doğranmış ıspanak,1 küçük soğan, 2 kaşık dolmalık fıstık,2 çay kaşığı sebze çeşni,tuz,pul biber.

Yapılışı:

  1. Öncelikle tavuğun göğüs etini ince ince kesiyoruz. Sonra bunları incelteceğiz.
  2. Buzdabı poşetinin büyük boy olanlarından iki tanesini birlikte, ayırmadan tezgaha seriyoruz. Biri altında biri üstünde olacak şekilde arasına tavuk etlerini yerleştiriyoruzİyice dövüp inceltiyoruz.Malzemelerde terbiyesi için verdiğimiz ölçülerde bir karışım hazırlayıp tavukların üzerine fırça yardımıyla sürüyoruz. Rulo yapıp poşetle birlikte buzdolabına kaldırıyoruz. 1-2 saat dinlenmesi gerekiyor.
  3. İç harcını hazırlamaya başlıyoruz.Kırmızı biberleri jülyen doğruyoruz. Sıvıyağ ile birlikte biberleri biraz kavuruyoruz, sonra üzerine doğranmış sarımsakları ekliyoruz. Biraz da bu şekilde kavurup, diğer malzemeleri de ekliyoruz.(çeşnisini alsınlar diye). 1-2 dakika tavada çeviriyoruz.
  4. Ispanağı hazırlamaya başlıyoruz. Tavaya ince doğranmış soğanları koyuyoruz. Biraz pembeleşince içine fıstıkları ekliyoruz. Önceden  hazırladığımız ıspanakları da  ekleyerek  birlikte kavuruyoruz. En son üzerine sebze çeşnisi , biraz tuz ve pul biber ekleyip ıspanakları hazırlamış oluyoruz.
  5. Sıra geldi tavuğumuzun içine hazırladığımız iç harcımızı eklemeye. Rulo yaptığımız tavukları tekrar açıyoruz. Kenarına iç malzemeyi koyup sıkıca rulo yapıyoruz. Her yerinden kürdanlarla tutturuyoruz ki dağılmasın diye.Rulo yaptığımız tavuğu genişce bir tavada biraz sıvıyağ ile birlikte çevirerek kızartıyoruz.Bu aşamada dikkatli olmamız gerekir. Amacımız tavuğu bu şekilde kızartmak değil daha bir lezzetlendirmek olmalı.
  6. Hafif kızarttığımız tavuğu fırın tepsisine alıyoruz. Fırında 180 derecede 30 dakika kadar tutuyoruz.
  7. Bu arada üzeri için sos hazırlamaya başlıyoruz. 1/2 kaşık biber salçasını,2 kaşık ketçabı ve 1 kaşık tereyağını küçük bir tavada çeviriyoruz.Üzerine suyunu ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. 
  8. Fırındaki tavuğu çıkartıp üzerine hazırladığımız bu sosu ekleyerek tekrar fırına sürüyoruz. Sosu çok kurumadan  piştiğini anlayınca çıkarıyoruz. 
  9. Servis tabağının altına ıspanakları, üzerine kestiğimiz tavuk parçalarını koyup servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...