..

15 Aralık 2011 Perşembe

Kestane Şekerli Krem Şantili Pasta


                              Hayırlı Cumalar Dostlarım. Dostlarım diyorum size. Biliyorum dostun anlamını en ziyadesiyle.Kendimi bildim bileli tanıdığım, hala görüştüğüm, sırdaşlık ettiğim, dostlarım var benim. Biliyorum bazılarınız içinizden diyecek ki "Dost sadece bir tanedir. Hadi diyelim iki tane".Yok benim birkaç tanedir.Çocukluğum onlarla geçmiştir. Sokaklarda onlarla oynamışım, İlk aşık oluşumu onlarla paylaşmışım, ilk hayal kırıklığımı ve sonrakileri. Acılarımı paylaşarak azalttığım, mutluluklarını mutluluğum yaptığım... Güzel günlerimiz güzel gecelerimiz, güzel 25 yılımız geçti.Ben ne isem onlar da o diyebilecek kadar güvendiğim dostlarım.Rabbim bana onları verdiği için binlerce şükür.
                             Şimdi ise sizlere diyorum dostlarım diye. Biliyorum biryerlerde beni okuyan, dinleyen, beni anlayan o güzel insanlar var. İçinizden birkaçını sanki yıllardır tanıyor hissiyle doluyum. Yada ortak bir noktada birleşince benimle aynı duyguları yaşadığına inandığım yürekler var.
                               6 ayı geçti bloğumu kurmam. Daha önceleri ne yapıyordum bilmiyorum. Öncesi yok. Sonrası var. Daha iyi nasıl düzenleyebilirim, güzel tarifleri nerelerden bulabilirim, gibi binbir çeşit düşüncelerim var. Bazı akşamlar yarınki tarifim ne olsun diye uyuyamadığım geceler. Herşeyi buradaki küçücük pencereye sığdırmaya çalışma çabalarım.
                                Yazmak yazmak istiyorum. Sonsuza kadar yazmak. Sayfalar dolusu yazmak. İçimi dökmek. Şimdi içinizden bazıları düşünecek mutsuzmuyum diye. Hayır. Tam aksine. Bir değişik sarhoşluk halindeyim sanki. Sakinim, umutluyum, sabırlıyım, hiçbir zaman olamadığım kadar hoşgörülüyüm...
                                 Kimbilir belki beni bu ruh haline sokan yegane şey cumanın hayrıdır. Dedim ya kimbilir...
Bu kadar tatlı konuştuktan sonra,bir tatlıyla noktayı koyalım değil mi.Buyurun tarifi almaya.

        Malzemeler;
Keki İçin: 5 yumurta,1 büyük boy subardağı süt, aynı bardakla sıvıyağ, aynı bardakla bir bardak şeker,1/2 tatlı kaşığı tarçın,1 küçük elma rendesi,6 kaşık kepekli un,8 kaşık normal un(gerekirse 1 kaşık daha koyabilirsiniz),2 kaşık nişasta,2 kabartma tozu,vanilin.

 Kremşantisi için; 4 beyaz kremşanti, 3 bardak soğuk süt.

İçi ve üzeri için; 1 tane muz, bir küçük kutu kestane şekeri,2 kaşık çekilmiş ceviz,2 kaşık çekilmiş yeşil fıstık içi,isteğe göre hazır çikolata sos.

Yapılışı:

  1. Yumurtaları kırıp şekerle beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Üzerine kabartma tozu haricindeki bütün malzemeleri katıp karıştırıyoruz. En son içine kabartma tozlarını katıp karıştırıyoruz.Yağlanmış kalıbımıza koyuyoruz. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişinceye kadar bırakıyoruz.
  2. Bu arada kremşantilerimizi hazırlıyoruz.Sütünü az koyuyoruz ki koyu kıvamlı olsun. Eğer siz kremşantiyi çok sevmiyorsanız; hazır pasta kreması yada kendi yaptığınız herhangi bir pudingi iç malzemesi için kullanabilirsiniz. 
  3. Fırından çıkardığımız kekimiz soğuyunca ikiye kesiyoruz. İçini herhangi bir mermalat yada sütle ıslatıyoruz. Kremşantiyi sürüyoruz. Üzerine kestane şekerlerinin yarısını parçalara ayırarak serpiyoruz, muzun yarısını yuvarlak kesip koyuyoruz, ceviz kırıntılarını koyuyoruz. Diğer  keki de ıslatıp, üzerine koyuyoruz.
  4. Tekrar en üstünü kremşanti ile kaplıyoruz.Artan muzu, kestane şekerlerini koyuyoruz. Yeşil fıstıkla süsleyip üzerine hazır çikolata sosunu gezdiriyoruz. Afiyet Olsun.
  Ben bu tarifimi Sevgili Annemin Kızıyım'a Çay Kahve Bahane Etkinliğine gönderiyorum. Kendisine kolaylıklar diliyorum. Sevgiler...
                              

Milföylü Yufkalı Börek ve Hayatımdaki 7 gerçek...

                       
                         Cafe Portakal'dan aldığım bu tarifi yine geçen pazar gelen misafirlerim için yapmıştım. Kıymalısını tercih ettim. Altında ve üstünde milföy olan bu börekte içine yufka konuluyor. Yiyenler beğendi. Bigilerinize.

Malzemeler: 1paket milföy,2 adet yufka
İç Harcı: Kıyma, kurusoğan,karabiber,kırmızı biber, maydanoz.
Sosu: 1 yumurta,1 kaşık yoğurt,1 şişe soda,1/2 bu bardağına yakın sıvıyağ,
Yapılışı:

  1. Tepsinin tabanına yağlı kağıt serilir. Üzerine bir sıra milföy konulur. 
  2. Kıyma ince doğranmış kuru soğanla kavrulur. Soğumaya alınır.Baharatlar ve tuzu katılır.
  3. Milföylerin üzerine yufkanın bir tanesi parçalanarak kapatılır. Üzerine soğuyan kıyma harcı konulur. Kıymalar diğer yufkanın parçalanmasıyla tekrar kapatılır.
  4. En üste tekrar milföylerle kapatılır ve dilimlenir.
  5. Üzerine sos malzemeleri karıştırılarak dökülür ve 1 saat dolapta dinlendirildikten sonra fırına sürülür. Üzeri kızarıncaya kadar 180 derecede pişirilir. Afiyet olsun...

                Şimdi gelelim bu günkü ikinci konumuza: Sevgili Pasta Köşesi beni mimlemiş, beni düşündüğü için kendisine teşekkür ediyorum. Hayatımdaki 7 gerçek nedir demiş.Ben de şimdi başlıyorum  soruları cevaplandırmaya.

 1)İlk bakışta anlaşılır biri değilim sanırım. Mesela; bazıları beni soğuk bir insan olarak görür, bazıları saf bazıları ise fazla bilmiş vs. Karmaşık olmaya çalışmam aslında olduğum gibi görünme çabam her zaman üst safhada olmuştur.

2) Kızlarımdan ayrılamam. Yani sabah gidip akşama kadar görmesem kötü olurum. Onları babaannesine bırakıp giderim, işim bitince koştura koştura eve zor atarım kendimi. Bebekliklerinden kalma bu duyguyu atamadım bir türlü.

3) Geçen seneye kadar panik atağım vardı. Geleceği düşünerek kaygılanmak beni epey yoruyordu. İlaç milaç derken baktım olacak gibi değil tam bir tevekkülle Allah'a teslim olmayı seçtim.Şimdi hayrın ve şerrin O'ndan geldiğini daha iyi anlıyor ve başıma gelenleri daha vakur bir şekilde kabulleniyorum.

4)Hep deniz kıyısında küçük bir yerde yaşamak  hayalim vardır. Balığı denizden çıktığı gibi yemek, sebzeleri köy pazarından taze taze almak, hatta kendi otlarımı yemişlerimi kendim dağlardan toplamak gibi.

5) Sürekli birşeyler öğrenmek çabasındayım. Kendimi bildim bileli hep öğrenmeye çalıştım. Evlendim çocuğuma rağmen açık öğretimle okulumu 4 yıllığa  tamamladım, her gün işime yaramasada 3 ingilizce kelime öğrenmeye çalışıyorum mesela. Şimdilerde bütün derdim bloğum ve tabi yemek tarifleri oldu.

6) Çocukluğu başarılı geçmiş biri olarak lise de fena sayılmaz ama sonraki yıllarda geriye düşüş yaşadım hep.Başarısızlığa alışmam epey zamanımı aldı. Hırslı biri hiç olamadım. Ama elimden gelenin en iyisini yapmasam kendimi mutsuz hissediyorum. Yani başarılı olan insanları kalpten alkışlarım, onları takdir eder onlar için iyi dileklerde bulunurum.Sokakta bir insan görsem onun için içimden Allah'a dua ederim.

7) Sonuncu gerçeği sizin tamamlamanız gerekiyormuş sevgili okuyucu. Bu postu okuyunca lütfen oradan nasıl göründüğümü yazarsanız sevinirim.

      Şimdi sıra geldi yeni kişileri mimlemeye.Sevgili Fatma,Sevgili Durme,Sevgili Nesrin,Sevgili Fatoş arkadaşıma gitsin. Bakalım onların hayatındaki 7 gerçek ne imiş. Sevgiyle kalın.