..

29 Aralık 2011 Perşembe

Milföy Çanağında Kısır


                                   Kısırı sevmeyeniniz var mı? Herhalde yoktur. Fakat malum herkesin bir kısır yiyişi vardır.Mesela ben kimyon, salatalık ve taze naneli severim. Yanında da mutlaka turşu olacak. Bazısı üzerine acıyla sever, bazısı fazla limonlu, yada kimisi bol yeşillikli. Ben bu gün kısırı, gelen misafirlerinize farklı bir sunumla ikram etmek isterseniz diye milföy çanağında sundum. Çok şık oldular ve tadı da ohh muhteşemdi. Kızlar ve ben öğle yemeği niyetine yedik bunları, tabi yanında çayımızla. Sevgiler...

Malzemeler: 1 su bardağı kısır( ölçüleri azaltıp çoğaltabilirsiniz), 1 su bardağına yakın sıcak su, 1 tane kuru soğan,1 yemek kaşığı dolusu salça,3 tane küçük salatalık (taze),1 tutam taze nane,1 çay kaşığı kimyon,1 çay kaşığı kırmızı toz biber,2-3 dal marul,5-6 adet taze soğan yaprağı, 2 yemek kaşığı limon suyu,1 kaşık nar ekşisi.
Milföy Çanağı İçin: 3 parça milföy hamuru, tart kalıbı, İçine ağırlık yapması için kuru baklıyat.

Yapılışı:

  1. Milföleri ikiye kesip yağlanmış tart kalıplarına güzelce bastırarak yerleştiriyoruz. İçine fazla kabarmasın diye kuru bakliyat(ben barbunya koydum) koyarak ağırlık yapıyoruz, tabi yanlarına da.200 derecedeki fırına sürüp üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  2. Kısırlık bulguru derince bir kaseye alıp üzerine kaynamış 1 bardak su ekliyoruz.Ağzını kapatıp yumuşamasını bekliyoruz.
  3. Kuru soğanı ince ince doğrayıp, bir tavada pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Bu esnada tavaya 1 kaşık salça ekleyip onu da kavuruyoruz.
  4. Yumuşayan kısırımıza, soğan-salça karışımını ekliyoruz.Marulu, taze naneyi,taze soğan yapraklarını ince ince doğrayıp kısıra ekliyoruz. Baharatları,tuzunu, limonunu ve nar ekşisini ekleyip karıştırıyoruz.Milföy kalıplarına koyup servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...