..

16 Şubat 2012 Perşembe

Bezelyeli Pilav

TARİF NO:73
 Arkadaşıma,Çay Kahve Bahane Etkinliğimize gönderdiği tarif için çok teşekkür ediyorum ve sevgilerimi sunuyorum. Onun birbirinden güzel tariflerini ve el becerilereni görmek isterseniz Naliya'yı  tıklayabilirsiniz.





Hayırlı haftalar.


Sizlere soğuk bir Ankara gününden sağlıklı ,huzurlu ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


Yarın sizlere daha güzel dilek dileyeceğim söz :))


Bugün bezelyeli pilav tarifimi vereyim ve  http://tombultarifler.blogspot.com/ arkadaşımın çay kahve behane  etkinliğineetkinliğine yollayayım :)) etkinliğinde kolaylıklar diliyorum..


Arkadaşlar fotoğrafların üzerine tiklayarak büyütülmüş olarak görebilirsiniz



Malzemeler;


2 bardak Pirinç_30dak önceden ılk suda bekletilmiş_
1  subardağı haşlanmış bezelye 
2yemek kaşığı tereyağı
 tuz,şehriye
4 bardak kaynamış su


Hazırlanışı;


Bezelyeler 5-10 dk bol suda çok azda tuz ekleyerek haşlanır.
Hem yumuşaması hemde kokusunun gitmesi için:))
Bezelyelerimiz kaynarken
Tereyağda şehriye  kavrulur.pirinç ve
tuz  eklenir pirinçler saydam bir hale gelene kadar kavrulur.
Ardından Kaynamış 3 bardak su ilave edilir.
7-8 dk piştikten sonra Diğer tarafta haşlayıp suyunu süzdüğümüz bezelyeler pilavımıza eklenir.
Karıştırılır.
Pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilmeye devam edilir.
Ocağın altı kapatılır.
Tencereyi ocağın üzerinden alın kapağını açın. Üzerine temiz bir mutfak havlusu koyun,kapağını kapatın. 5 dakika demlenmeye bırakın ve servis yapın.
NOT:)
* Pilavı pişerken karıştırmayın.
* Servis yapmadan önce tahta çatalla karıştırın .
İYİ BİR PİLAV YAPMANIN PÜF NOKTASI :)



Bana göre pilav yapmak çok kolaydır. İnceliklerini kurallarını bilmek gerek.


KURAL 1: Normalde ölçü bire ikidir. Yani 1 bardak pirince 2 bardak su ilavesi yapılır. Ama eğer ki pirinci 1 saat önceden tuzlu sıcak suya bastırıyorsanız bu ölçü bire bir olur. Yani 1 bardak pirince 1 bardak su.


KURAL 2: Suda bekletelim ya da bekletmeyelim soğuk suda bol yıkayıp nişastasının akmasını sağlamalıyız ki pilavımız lapa olmasın.


KURAL 3: Elbetteki sağlık açısından zeytinyağı ile yapmak en makbulu. Ama gelin görün ki birde damak zevki var. Yağ oranını yarı yarıya tereyağ ve sıvıyağ olarak yaparsak hem damak zevkinden vazgeçmemiş hemde sağlığımıza fazla zarar vermemiş oluruz. Ayrıca sıvıyağ katılan pilav daha parlak olur.


KURAL 4: Tencerenin kapağını açıp sürekli kontrol etmemeli ve karıştırmamalıyız. Sürekli karıştırılan pilav da pirincin içindeki nişasta açığa çıkacağından pilav lapa olur.


KURAL 5: Pilavın renginin beyaz olmasını istiyorsak pişerlen içine 1-2 damla limon suyu damlatılır.


KURAL 6: Tencere seçimide önemlidir. Fazla derin olmayan geniş bir tencerede pişen pilav demlenme esnasında lapa olmasını engeller.


KURAL 7: En son olarak göz göz olduğunda kontrol edilir eğerki pirinçlerin ortasında beyazlık yok ise altı kapatılır. delikli bir kaşık ile karıştırılı ki içerdeki buhar dışarı daha çabuk çıksın üzerine bir yağlı kağıt yada temiz bir havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.


Yok pirinçlerde biraz kıtırlık var ise çok az kaynamış su ilave edilerek biraz daha çekmesi sağlanır. Daha sonra karıştırılıp demlenmeye bırakılır.


KAVURMA YÖNTEMİ:


Benim kullandığım yöntemde bu dur. Eritilmiş yağa pirinçler ve tuz ilave edilerek şeffaflaşana kadar kavrulur. kaynamış su ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılarak pişrilir. Demlenmeye bırakılır.


SALMA YÖNTEMİ:


Annem  genelde bu yöntemi kullanır. Bana göre biraz tehlikeli bir yöntemmiş gibi gelir. hiç yanaşmadım yapmaya o yüzden.
Yeteri kadar suya yağ ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Pirinçler ilave edilip pişrilir. Demlenmeye bırakılır.

1 yorum:

yorum var