..

17 Haziran 2012 Pazar

Gül Şerbeti ve Biraz Mola

                 
                    Bir süre buralarda olmayacağım Dostlarım. Biraz mola vermenin vakti geldi. Annemlere gideceğim henüz dallarda kirazlar varken. Biraz çalışıp, biraz gezeceğim. Kısa bir süre olacak bu ayrılık tahminim 15 gün kadar. Sizi bu nefis gül şerbeti ile başbaşa bırakacağım bir süre. Gül kokulu günler dileklerimle. Hoşçakalın...
                    Osmanlı saraylarında, bir yemekten diğer yemeğe geçişte, damak tadını hazırlamak ve mideyi rahatlatmak için kullanılırmış gül şerbeti. Hep yapmak istemiştim, kısmet bugüne oldu. Bu şerbeti yapmak için, kırmızı renkli ve kokulu gül yapraklarını kullanmanızı öneririm. Rengi kadar kokusu da şahane. Değişik bir o kadar da güzel.
                   Şerbet iki aşamalı olarak yapılıyor. Öncelikle, şerbeti hazırlamak için kullanılan şurup hazırlanıyor. Bu şurubu, limon, su ve şekerle çoğaltarak kullanabiliyorsunuz. Fakat yine de buzdolabında uzun süre bekletmemenizi öneririm.
 
 Gül Şurubu İçin Malzemeler:
  • 170 gram kırmızı kokulu gül yaprakları
  • 1 su bardağı toz şeker
Şerbeti İçin:
  • 1 çay bardağı gül şurubu
  • 2 limon suyu
  • damak tadına göre toz şeker
  • yeteri kadar soğuk su







Yapılışı:
  1. Şurubu yapmakla işe başlıyoruz. Gül yaprakları yıkanır ve derince bir kaseye alınır. Üzerine 1 su bardağı toz şeker katılır ve yoğurulur. (Bu esnada elinize eldiven takmanınız öneririm, çünkü parmaklarınız mor bir renk alabilir.) 15-20 dakika, şeker eriyip, gül yapraklarının kokusu ve rengi çıkana kadar yoğurulur. Daha sonra kasenin ağzı streç filmle kaplanıp buzdolabına kaldırılır. (Ben bu şekilde buzdolabında 1 gece beklettim)
  2. Buzdolabından çıkarılan şurup, temiz bir tülbente alınır ve süzdürülür. Böylece şurubumuz hazırlanmış olur. Bu şuruba istediğimiz oranda şeker, limon suyu ve soğuk su ekleyebiliriz.
  3. Şerbeti hazırlamak için, öncelikle limonu sıkarız. Limonun suyunu tülbentten geçiririz. Bu suya, 1 çay bardağı şeker ekleriz, biraz su ilavesi ile şeker eriyene kadar karıştırırız. Tadına bakarak, soğuk su ilavemizi tamamlarız. (damak tadınıza göre ayarlamakta yarar var)
  4. Limonata hazırlanınca, içine azar azar gül şerbetini bir yandan karıştırarak ekleriz. Aromasına yine kendi damak tadımıza göre karar verip, servis edebilirsiniz.

11 yorum:

  1. Güzel bir tarif denemek lazım :) Ellerine sağlık.. Birde bardaklarının desenleri şahane, paşabahçenin mi acaba.

    YanıtlaSil
  2. Çabuk git gel emi?Özletme...antalya'nın şu sıcağında bir bardak buz gibi şerbete hayır demezdim.öyle severimki,rahmetli anneannem yapardı..güle güle git..

    YanıtlaSil
  3. arkadaşım,kolay gelsin ve iyi eylenceler .

    YanıtlaSil
  4. Canım çok güzel bir şerbet olmuş,bu sıcaklarda çok iyi gider.Ellerine sağlık.Mutlu haftalar,sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. görüntüler harika arkadaşım biz çoçukken gülleri toplar kavanoza koyar ve güneşte şerbet olmasını beklerdik biraz şeker katar onu içerdik eski lezzetle geldi aklıma eline sağlık geriler götürdünüz beni

    YanıtlaSil
  6. Gül şerbetini çok severim. Ellerine sağlık canım harika görünüyor. İyi tatiller dilerim.

    YanıtlaSil
  7. güle güle git ,güle güle gel...

    YanıtlaSil
  8. Sana iyi tatiller.Şerbetin görüntüsü bir harika. Nefis olmuş.Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Harika görsellerle,harika bir lezzet.Ellerine sağlık canım:)
    Ben de gül reçeli yapacaktım,kokulu gül bulamadım.
    İyi tatiller dileklerimle sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. gul serbetinin tadini bilmem de goruntu, sunum sahane...
    iy gezmelere, hasret gidermeler arkadasim..

    YanıtlaSil
  11. ELİFCİM ELLERİNE SAĞLIK HARİKA OLMUŞ...
    GEZ DOLAŞ BİZ SENİ BEKLİYORUZ BURADA SEVGİLER..
    ANNECİĞİNE SELAMLARIMI VE HÜRMETLERİMİ GÖNDERİYORUM...

    YanıtlaSil

yorum var