..

14 Mart 2012 Çarşamba

Sandal Sefası


              Günlerden bir gün, Elif'in dolabında üç  tane kabak varmış. Bu kabaklar unutulmuş mu desem, özellikle ayrılmış mı desem ne desem bilmem ama "Bugün bunlardan yemek yapmak lazım" demiş Elif.
              Acaba bunlarla ne yapabilirim diye düşünürken, "Bu kez farklı birşey olsun." deyip, Sandal Sefası yapmaya karar vermiş. Epeydir düşündüğü bir yemekmiş bu aslında ama yapmak bugüne nasipmiş. Elif her zamanki gibi taze nanenin çekiciliğine kapılıp " Onu da katmazsam olmaz" demiş. Böylece değişik, fresh bir tad çıkmış ortaya.
              Gökten üç elma düşmüş biri yiyenlere, biri yapana, biri de bu masalı okuyacaklara...

 
Malzemeler: 3 kabak, 150 gram kadar kıyma, 1 tane orta boy soğan, 1 tane kabukları soyulmuş domates, 2 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar, 1/4 demet taze nane, üzeri için taze dereotu.


                                                                       YAPILIŞI:
                        
Kabaklar yıkanır, uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Ortası çıkarılır, kabukları ince ince çizgili tarafıyla soyulur.



Genişçe bir tencereye biraz tuz eklenerek kabaklar hafifçe haşlanır. Bu su dökülmez, sonra kullanılmak üzere kenara alınır.

Soğanlar ince ince doğranır, tavaya biraz sıvıyağ alınır, pembeleşince, üzerine kıymalar ve domates eklenir. Biraz tuz ilavesi ile bir iki kez karıştırıldıktan sonra alınır. Fazla kurumasa iyi olur.

Taze nane ince ince doğranır. Kabaklar bir tepsiye alınır. İçlerine taze nane konulur. Üzerine hazırladığımız kıymalı harç konulur. Tencerede haşladığımız suya biraz salça ilave edilerek tepsiye eklenir.

180 derecedeki fırında yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince çıkarılıp üzerine kaşar eklenir ve tekrar fırının sıcaklığında erimesi sağlanır. Kaşarlar kurumadan çıkartılır. Üzerine dereotu serpilip servis yapılır.


Not: İsteğe göre içine peynir çeşitleri ile yapılabileceği gibi , isteğe göre de karnıyarık tenceresinde de yapılabilir. Zevkinize kalmış.