..

14 Nisan 2012 Cumartesi

Salatalı Günler ve Bir Armutun Hikayesi

                       Güzel ve taze ıspanaklara bayılıyorum. Böyle bebek ıspanaklar bulunca da pişirmek hiç işime gelmiyor. Hemencecik bir salata çıkartıyorum ortaya. Armutlu salata da böyle bir zamanda çıktı işte. Daha önce bahsettiğim gibi öğle yemeklerimde yediğim salatalardan biri, armutlu salata. Fazla karışık malzemeler içermiyor.Tazecik ıspanaklar, domates, Deveci Armutu (kesinlikle bu armuttan yapmalısınız, çünkü tadı ve sertliği salataya çok yakışıyor), balsamik sos ve fındık.
                     Fındığın, bir salataya, bu kadar yakışacağı aklıma gelmezdi. Bundan sonra, cevizden öncelikli tercihim olacak kesinlikle. Bu malzemelerle ve balsamik sosla bir yeyin, beğenmezseniz kendi salatanızı oluştun.Gerçekten denemeye değer. 
                                                                                            Resim buradan alınmıştır.
           Deveci Armutu demişken, biraz bundan söz etmek istiyorum sizlere. Eminim pek çoğunuz biliyordur ama ben de söylemeden edemiyeceğim. Söz konusu kişi Lütfi Deveci. Şu an bildiğim kadarıyla Alaçatı'nda oturan eski bir çınar. Kendisini, Türkiye tarımına adamış bir kişi. Bakın bu armutu bizlere nasıl kazandırmış. Kendi ağzıyla dinleyelim:                                                                   

          Deveci Armudunun Hikayesi:
1960 yılıydı. Ava meraklı bir insandım. Bir gün av dönüşü, yoldaki hayvan izine düşmüş armut dikkatimi çekti. Normalde o mevsime kadar, bu meyve yaşamaz. Bu sebeple, o tek meyve çok dikkatimi çekti ve çevrede araştırarak, armudun ağacını buldum. Ağaçtan aşı kalemleri aldım ve daha sonra bunları İtalyan ve Fransız armutları ile evlendirdim. Yaklaşık üç yıl sonra bu evlilikten, ağırlığı bir buçuk kiloyu bulan armutlar ortaya çıktı. Onlara Deveci armudu adını verdim.”
           Hayatı da bir o kadar ilginç olan bu kişiye ne kadar teşekkür ediyorum her armut yediğimde, bir bilseniz. Bir armut düşünün ki, hem sert olsun, hem sulu, bir o kadar da büyük ve dayanıklı. Ben bu aralar DeveciArmuduna takmış durumdayım. Bir bakıyorsunuz tart yapıyorum, bir salata. Hepsine de çok yakışıyor. Lütfi Deveci'ye şükranlarımı sunuyorum ve teşekkürler ediyorum en içten dileklerimle.      

  Şimdi gelelim Salatamızın tam ölçülerine: 1/2 demet bebek ıspanak,1/2 domates (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış), 1/2 armut(büyüklüğüne göre), 2 yemek kaşığı balsamik sos( ben bol soslu seviyorum siz isterseniz az tutabilirsiniz), 1 kaşık zeytinyağı, 2 yemek kaşığı irice kırılmış fındık, biraz tuz.
 Yapılışı: Ispanaklar her zamanki gibi yıkanıp elimizle doğranır. Kabukları soyulmuş armutu istediğimiz büyüklükte doğrarız, hazırlanmış domatesi ile birlikte ıspanaklara ekleriz. Zeytinyağı, balsamik sos ve tuzu ekleyip üzerine gezdiririz. En son üzerine fındık koyarak afiyetle yeriz.