..

17 Nisan 2012 Salı

Kabak Graten


                   Bu tarifi vermeden önce "graten" ne demek merak ettim doğrusu. Şöyle bir araştırma yapınca bakın neler çıktı ortaya:
                    Graten kelimesi Fransızcadan  "kazımak, kazıntı" kelimesinden türetilmiş. Graten bir pişirme yöntemi oluyor ve yemeğin üzerini kaşar, beşamel sos, yumurta gibi malzemelerle kapatılarak fırınlanmasıyla yapılıyor. Buradaki amaç yemeğin üzerini kapatacak kadar kabuk oluşturmakmış ve bu yüzden üst kısmının biraz kızarana kadar fırınlanması gerekiyormuş.
                       
                           Ben ilk kez denedim kabak grateni. Bu kadar güzel olacağı aklıma bile gelmezdi. Hem yapımı kolay, hem de pek çok sebzeye yakışacak bir pişirme yöntemi bence. Biz yanında pane harcıyla  kızartılmış tavuk kanatları ile yedik ama pekala sade de çok nefis oluyor.

Malzemeler: 3 tane kabak, 4 orta boy soğan, 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 su bardağı süt (büyükçe) 1/2 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı:
  • Kabaklar tırtıllı şekilde soyulur. Yuvarlak kesilir. Bir tencereye biraz su koyulur ve içine  tuz eklenerek kaynaması beklenir. Kabakları 1-2 dakika kadar kaynamış suda bekletir sonra süzgece alınır.
  • Soğanlar soyulup ikiye kesilir ve uzunlamasına doğrayıp bir tavada çok az yağ ve tuz ile kavrulur.
  • Bir küçük teflon tencere yada tavaya tereyağı koyulur. İçine 1/2 kaşık kadar  sıvıyağ eklenir. 1 kaşık un ilavesinden sonra un hafifçe kavrulur (kızarmaması gerekiyor, un kokusu çıksın yeter). Tencereyi kenara alıp içine süt eklenir, biraz tuz eklenir çırpma teliyle çırpılır ve tekrar ocağa alınır. Beşamel sos kıvama gelince içine karabiber ilavesi yapılır.(İsteğe göre muskat da kullanabilirsiniz)
  • Fırın kabımızın tabanına çok az  sıvıyağ koyabilirsiniz. Bir sıra kabak dizeriz. Bir sıra soğan dizeriz. Bir sıra kabak bir sıra soğan. En üste hazırladığımız beşamel sos eklenir. 180 derecede 45 dakika pişirilir. Üzeri kızarınca alınır. Afiyet Olsun.