..

17 Mayıs 2012 Perşembe

Kepekli Pide (Peynirli-Domatesli)


                   Hayırlı cumalar Dostlar." Cumanın bereketi hepinizin üzerine olsun." diyerek başlıyorum her zamanki gibi. Şimdi sizlere yukardaki pideden bahsedeceğim. Nasıl anlatsam bilmem, yani kepekli un bu kadar mı yakışır pideye. " Neden daha önce denemeyi düşünmediysem?" Hele de üzerine, biraz ezine, biraz tulum karışımı peynir ve ona eşlik eden domates ve biberler olunca...
                  Yemeye doyamadım gerçekten. Beyaz undan daha hafif, daha güzel oldu. Tam yazlık, hafif, ve peynirli. Tek önerim yüksek ateşte pişirmeniz olacak. Daha önceden mayalandırdığınız pideleri, harlı ateşe alıp, sonra biraz orta ayara getirirseniz, Pideleri kurutmadan pişirebilirseniz, puf puf, nefis bir şey çıkacaktır ortaya. Denemeniz Dileğiyle...

Malzemeler:
  • 1/2  yaşmaya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı beyaz un
  • 2 su bardağı kepekli un(Gerekirse daha ekleyin)

  • Not: Un oranı hakkında şunu belirtmek istiyorum. 1 su bardağı kepekli un katıp karıştırıyorum, ardından 1 su bardağı beyaz un katıyorum ve karıştırıyorum. Bu işlem 1 kepekli,1 beyaz un diyerek, yeteri kadar un alana kadar devam ediyor. Hamur çok sert olmayacak, ele de yapışmayacak. Kararı bu oluyor arkadaşlar...
İç Malzeme İçin:
  • 4 kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domates
  • 4 biber
  • 1 kase tulum ve ezine peyniri karışımı
  • 1/2 kase beyaz peynir (Bunlar benim ölçülerim siz hamur miktarınıza göre ayarlamalısınız)
  • 1 yumurta (üzerine sürmek için




 
Yapılışı:
  1. Mayayı şeker ve su ile ez. Tuz, yoğurt sıvıyağı ekle. 
  2. Unu azar azar ekle. Bir bardak beyaz un, bir bardak kepekli un olarak eklemeye devam et.
  3. Ele yapışmayan, orta sertlikte bir hamur yoğur.
  4. Hamuru 30 dakika mayalandır.
  5. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler kopar, yuvarla ve bunları tek taraflı uzunlamasına aç. Ortasına harcı koy ve iki ucundan yapıştırarak gel. (Yapıştırma işlemini parmağınızı ıstalarak yapabilirsiniz)
  6.  Yağlı kağıt serilmiş tepsilere yerleştir. Biraz da böyle mayalanmalarını sağla. (Ben her zamanki gibi fırının yoğurt mayaladığım ayarında mayalandırıyorum) Üzerlerine çırpılmış yumurta sür, fırına sür.
  7. Benim fırının ayarı 270, ben bu ısıda hızlı pişirmeyi tercih ediyorum. Eğer kısık ayarda pişirirseniz daha sert pideleriniz oluyor. Fakat siz kendi fırınınızın ayarını kullanarak, yüksek ayar tercih etmelisiniz.
  8. Pideler kızarınca  çıkar, 2-3 dakika sonra afiyetle ye...