..

11 Haziran 2012 Pazartesi

Tepsi Böreği


                           Mutlu haftalar Sevgili Dostlar. Yeni bir haftaya başladık bugün. İnşallah hayırlara vesile olur. Hayatımda güzel yönde yaşadığım değişimler var bu aralar. Kesinleşince paylaşırım sizlerle de. İnşallah böyle heyecanlı, iç kıpırtıları ile dolu bir hafta olur.
                           Tepsi böreğini köyde, annem yapardı. Köy fırınlarında, ekmek yaptığımız zaman, hamurdan bir parça ayırır, içine evde olan malzemelerden bir harç yapar, tepsiye bastırır, fırına verirdi. Sıcacık çıkan börekler keyifle yenirdi ekmek olana kadar.
                            Bugüne kadar neden yapmadıysam? Hem yapımı kolay, hem de lezzeti güzel. Denemeniz dileğiyle...

Tepsi böreği için malzemeler:
  • 1 paket yaşmaya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (sarısı üzerine)
  • 4 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
İç harcı için:
  • 1 demet bebek ıspanak
  • 1 orta boy kuru soğan
  • pul biber
  • 1 çay bardağı lor peyniri


Yapılışı:
  1. Öncelikle hamurumuzu yoğuruyoruz. Süt ve suyu, bir kaba alıp, içine maya ve şekeri katıyoruz ve eritiyoruz.
  2. Sıvıyağ, yumurta beyazı, tuz ekleyip azar azar da un ilavesi yapıyoruz.
  3. Hamurumuz kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olmalı.Bu böreğin özelliği hamurun biraz yapışkan olması. Hamurun üzerine nemli bir bezle örtüp, mayalanmaya bırakıyoruz.
  4. İç harcını hazırlamaya başlıyoruz. Kuru soğanı doğruyoruz, bir tavaya biraz sıvıyağ ekleyerek kavuruyoruz.Üzerine doğradığımız ıspanakları  ve biraz tuz ekleyerek, kısık ateşte kavuruyoruz. Baharatını de ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca loru ekliyoruz.
  5. Hamuru üç parçaya ayırıyoruz. Birini altını katı yağla yağladığımız varsa yuvarlak bir tepsiye alıyoruz. Hamuru tepsinin ortasına koyuyoruz. Elimizi sıvıyağa bulayıp, iki elimizle birlikte hamuru bastırıyoruz. İyice açıyoruz. Ortasına hazırladığımız harçtan koyup, hamurun kenarlarını elimizde toplayarak, üzerini kapatıyoruz. Hamuru bir daha bastırıyoruz,  ve bu işlemi diğer tepsiler için de yapıyoruz.
  6. Hamurun üzerine çırpılmış yumurta sarısını ve çörekotu susamla süslüyorozu. 200 derecede pişiriyoruz. Afiyet Olsun...