..

22 Temmuz 2012 Pazar

Zeytinyağlı Yaprak Sarması (Taze Kekikli)


                    Merhabalar Sevgili Dostlar. Ramazan hayırlı ve bereketli olsun inşallah hepimiz için. Bunaltıcı sıcaklara rağmen Rabbim dayanma sabrını da veriyor.
                   Bu aralar epey yoğunum. Önce geçen hafta Bengisu'nun bir sabah kalktığında gözündeki tüpü çıkarmasıyla güne başladık. Kahvaltı hazırlıyordum, "Anne anne, gözümde birşey var." diyerek mutfağa yanıma geldi. Bir de baktım, gözündeki tüp çıkmış yarım parmak uzunluğunda dışarıda sallanıyor. Görünce o kadar kötü oldum ki anlatamam. Tabi hemen apar topar hastaneye gittik. Biz zannettik ki hemen tüpü çekip çıkartacaklar. Ama öyle olmadı. Ameliyata alındı. Narkoz vererek uyuttular, öyle çıkarttılar. Neyse ki şimdi durumlar iyi.
                  Ardından, bloğum chrome arama motorunda uyarı vermeye başlamış. Tabi benim haberim yok. Sağ olsun Pembe Kekik uyardı. Fakat bu durum iki gün sürdü. Çünkü bilgisayarımın teknik bir sorunu peydah oldu. Önce onu giderip, sonra bu sorunu çözebildim. Neyse lafın sonuna gelelim. Çok şükür oradan da bir arkadaşı izleyici olmayı bıraktıktan sonra kurtuldum. İnşallah o arkadaş bu sorununu giderir de onu tekrar izlemeye alırım.
                  Tabi dolayısıyla yeni bir tarif falan hazırlıyamadım. Halihazırda yayınlanmayı bekleyen :Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi vardı. Kurtarıcım oldu.
                 Zeytinyağlı yaprak sarması sevmeyen yoktur herhalde. Bazısı kıymalı sever, bazısı, sade, bazısı bol dereotlu, maydanozlu ben de kekikli seviyorum. Taze kekik çok yakışıyor bu sarmaya. Biliyorum hepiniz yapıyorsunuz, fakat blokta bulunmasını istediğim tariflerden biri.


Zeytinyağlı Yaprak Sarması İçin Malzemeler:
1/2 kg taze yaprak (yada salamura da olabilir, bu durumda akşamdan suya yatırmanız gerekir)
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 büyük kuru soğan
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 demet taze kekik
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 kaşık domates salçası
  • Zeytinyağı
Sarmaları pişirmek için: 1 kaşık salça, zeytinyağı, tuz, limon

 Yapılışı:
  1. Ben taze yaprak kullandım, fakat salamura yaprak da kullanılabilir bilindiği gibi. Böyle bir durumda salamura yaprakların tuzu çıkması için bir gece önceden suya yatırmak, hatta 2-3 kez suyunu değiştirmek iyi olur.
  2. Pirinçleri, ılık suda yıkayıp, yine ılık suya ıslatıyoruz.
  3. Kuru soğanları ince ince doğruyoruz. Dereotunu, kekikleri ayıklayıp onları da doğruyoruz.
  4. Bir genişçe tavaya, zeytinyağı koyup, üzerine soğanları ekliyoruz. Pembeleşene kadar kavuruyoruz. Sonra salçaları ekliyoruz. Pirinçleri süzdürüp yıkayıp, ekliyoruz. Biraz da tuz ekliyoruz.
  5. Tavanın altını kapatıp, ılımaya bırakıyoruz. Ilınınca, hazırladığımız yeşillikleri ekliyoruz.
  6. Bir tencereye, biraz tuz ve su koyuyoruz. Kaynayınca yıkadığımız yaprakları, suya salıyoruz. Renkleri sararınca çıkartıyoruz.
  7. Sarma işlemine başlıyoruz. Yaprakların damarlı kısmını üst tarafa gelecek şekilde sap kısmı kendimize gelecek şekilde önümüze koyuyoruz.
  8. Bir parça pirinçli harçtan alıp, uzunlamasına yayıyoruz. Şekildeki gibi katlayarak rulo yapıyoruz.
  9. Bir teflon tencereye, altını boş yapraklarla kaplayarak, diklemesine tek tek diziyoruz. Sıkı olması sarmamızın şeklinin güzel olmasını sağlayacaktır.
  10. İsteğe göre üzerine soğanları halka halka doğrayıp kapatabiliriz. Limonları kabuklu  uzunlamasına dilimler halinde doğrayıp tencerenin üzerine kapatabiliriz.
  11. Bir derince kasede, 1 kaşık salça, zeytinyağı, tuz katıyoruz. Salçayı eritip, tencerenin üzerine ekliyoruz. Suyu sarmaların çok az üstünde kalmalı.Ara ara suyunu çekip çekmediğine bakılmalı. Suyu çektikçe su eklenmeli. Eğer suyu fazla koyarsanız, sarmalar, şişiyor. Böyle ince isterseniz, suyu bittikçe eklemenizi öneririm.
  12. Pişirme işlemi ise önce kaynayana kadar orta ateşte, daha sonra kısık ateşe alıp gerçekleştiriyoruz. Zamanı yaprağın tazeliğine ve pirinçlerin diriliğine göre değişebilir. Bu yüzden bir tane alıp pişip pişmediğine karar vermek en doğrusu olacaktır. Afiyet Olsun...