..

2 Ekim 2012 Salı

Kabak Sıyırma + Kabak Yemeği



         Farkettim de zeytinyağlı tariflerim epey az. Bizim evde zeytinyağlılar bir türlü yeterli ilgiyi görmedi, görmüyor. Kabak sıyırma bilindiği üzre, bir Girit yemeği. pratik bir yemek, limonlu ve zeytinyağlı olması onu daha bir güzel yapıyor. Kabağı değişik şekillerde denemek istediğinizde başvurabileceğiniz bir yemek.

Malzemeler:
  • 7 adet küçük kabak
  • 2 kaşık pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • zeytinyağı
  • Üzeri için deretotu

Yapılışı:
  1. Kabaklar yıkanıp temizlenir. Kabaklar soyma aparatı ile baştan aşağı soyulur, ta ki çekirdek bölümüne gelene kadar. Çekirdekli kısımları bu yemeğe konmaz, ayrılır.
  2. Kabakları soyma işlemi bitince üzerine bir tutam tuz serpip, bir kenarda beklemeye alırız.
  3. Soğan ve sarımsakları ince ince doğrar, bir tencerede biraz zeytinyağı ile kavurmaya başlarız. Soğanlar ölünce üzerine kabakları ilave ederiz. Hemen üzerine yıkanmış pirinci, limon suyunu, şekeri ve bir tutam tuz daha ekler tencerenin kapağını kapatırız.
  4. Kısık ateşte kabakların kendi suyunu salarak pişmesini sağlarız. (Bu aşamada gerekirse biraz ılık su ekleyebilirsiniz)
  5. Yemeğimiz pişince üzerine ince kıyılmış dereotu ile servis yaparız. Afiyet Olsun...


Kabak sıyırma yaptığım kabak içlerine kıyamadım. Bizim evde sevilerek yenilen basit bir kabak yemeği daha yapıverdim. Sıyırmayı o akşam yedik, bu yemek ise ertesi güne hazırlık oldu. Belki fikir verir diye sizlerle paylaşılmaya değer bulundu.


Malzemeler:
  1. Kabak sıyırmadan artan kabak içleri ve 2 küçük kabak daha. (Siz istediğiniz kadar kabak kullanabilirsiniz)
  2. 2 orta boy patates
  3. 1 orta boy soğan
  4. 1/2 kaşık salça
  5. 1 adet domatesin rendesi (püresi)
  6. 4 diş sarımsak
  7. Üzeri için; sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
  1. Kabaklar küp küp doğranır. Patatesler küp küp doğranır.
  2. Soğanlar ve sarımsak ince ince doğranır. Bir tencerede, biraz sıvıyağ katılır. Üzerine soğan ve sarımsaklar eklenir. Şöyle bir kavrulduktan sonra, üzerine salça eklenir. Çok geçmeden patatesler de eklenir. Kapağı kapatılır, 2-3 dakika bu şekilde kalır.
  3. Kabaklar da tencereye ilave edilir ve domates püresi eklenir üzerine, tuzu eklenip biraz ılık su ilavesi ile, yine kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde pişirilir.
  4. Patatesler yumuşayınca servis tabağına alınıp, üzerine sarımsaklı yoğurt ve dereotu ile servis yapılır. Afiyet Olsun...