..

17 Ekim 2012 Çarşamba

Patlıcanlı Bükme



         Ara verdim dostlarım zoraki sebeplerden dolayı. Bu süre zarfında bir sürü tarifim birikmedi, kimselere uğrayamadım, hatta bloğuma bile giremedim. 2012'nin son ayları bende bu şekilde gider sanırım.
       Gelelim tarifimize. Bükme pide tarzı bir hamurişi.Hamuru, en bilindik haliyle yoğurup, içine hazırladığınız patlıcanlı harcı katıyorsunuz. Sonra da yağsız olarak tavada pişiriyorsunuz. Çankırılılar bükme diyor, Bilecikliler yan pidesi diyor,  her yörede adı başka olsada tadı hep aynı...
Malzemeler:
  • 1/2 yaşmaya
  • 6 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 4 patlıcan
  • 3 kuru soğan
  • 4 domates
  • 3 sivri biber

Yapılışı:
  1. Yaşmayı ve tuzu bir kaba alıp, ılık su ile mayayı iyice çözüyoruz. Üzerine 6 bardak un ekleyip, karıştırıyoruz. Bir taraftan da azar azar su ekliyoruz. Böylece ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  2. Hamur kulak memesi yumakşaklığında olmalı. 2 saat mayalanması için beklemeye başlıyoruz.
  3. Bu arada kullanacağımız iç harcımızı hazırlıyoruz. Ben patlıcan ve madımak kullandım. Patlıcanları alaca soydum. Küçük küçük küp küp doğradım. Tavaya biraz yağ koyup önce soğanları sonra biber ve patlıcanları en son kabukları soyulmuş domatesleri küp küp doğrayıp ekledim. Tuzu ekleyip yeteri kadar pişince altını kapattım soğumaya bıraktım.Siz isterseniz aynı şekilde kıymayı da hazırlayabilirsiniz, hatta bükmenin madımaklısı da meşhurdur, benim memleketim Bilecek'te de ıspanaklısını yaparlar.
  4. Hamurum mayalanınca, cevizden az daha büyük bezeler yaptım ve başladım açmaya. Açılan hamurun yarısına bu iç harcı koydum diğer yarısını üstüne kapattım kenarlarını kapatıp kızgın ama yağsız teflon tavaya aldım. İki tarafını da pişirip kenara aldım.
Püf Noktaları:
Hamur elimize yapışmayan kıvamda olmalı, fazla büyük bezeler olmamalı, iç harcı çok yağlı olursa hamur da ince açılırsa yağı hamurdan dışarı çıkar ki bu istenen bir durum değildir, en son olarak da hamuru tavada pişirirken bir tarafı pişince tam pişmesine bakmadan diğer tarafını çevirirseniz ve en son olarak iki tarafının eşit pişmesini sağlarsanız istenen olmuş demektir.

İsteğe göre sıcakken tereyağıyla yağlanarak servis edilebilir. Ben tereyağı kullanmamayı tercih ettim.
                                                              AFİYET OLSUN