..

16 Ocak 2013 Çarşamba

Karnıbahar Çorbası



         Karnıbaharın sevmeyeni çoktur, malum. Fakat bugünkü çorbamızda, karnıbaharın o istenilmeyen kokusu yok oluyor. Bambaşka bir çorba içiyorsunuz.
         Karnıbaharın  kokusunu ortadan kaldırmak ve sasiliğini yok etmek için, patates ekliyoruz. Kavrulmuş un ilavesi ise bütün çorbalarda olduğu gibi, hem kıvam oluşturmak hem tadını kuvvetlendirmek için kullanılıyor. Bazıları, içine süt yada yoğurt ilavesi yapıyor. Ben et suları ile zenginleştirmeyi tercih ediyorum. Yine isteğe göre karnıbahar ve patatesi haşlarken kuru soğan ilavesi de yapılabilir, hatta sarımsak rendesi de konulabilir. Bu şekilde tadı, işkembeye de benziyor.
          Benim evde haşlanmış patatesim vardı, bu şekilde yaptım çorbayı. Fakat siz karnıbahar, patatesi birlikte haşlayarak, kısa sürede yemeği ortaya koymuş olursunuz. Ve son bir not, üzerine yakılan yağ ve eklenen krutonlar sayesinde, çorba bambaşka bir boyuta taşınıyor.Tavsiyemdir...

Karnıbahar Çorbası İçin Malzemeler:

  • 1/2 küçük karnıbahar
  • 2 su bardağı et yada tavuk suyu
  • 1 adet haşlanmış patates
  • 2 kaşık un (silme)
  • 5-6 su bardağı su
  • isteğe göre köri,karabiber vs baharat

Üzeri İçin:
1/2 kaşık tereyağ, 1/2 kaşık sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber.



Yapılışı:
  1. Karnıbaharı yıkayıp, irice parçalara böldükten sonra, tencereye biraz tuz ve 2 su bardağı etsuyu + 2 su bardağı su ile haşla.
  2. Haşlanan karnıbaharı ve haşlanmış patatesleri robotta  pürüzsüz olana dek çek.
  3. Bir tencereye biraz sıvıyağ koy,  un kat ve kokusu çıkana kadar kavur.
  4. Tencereyi kenara çek ve üzerine robotta çektiğin sebze pürelerini kat hızlı bir şekilde karıştır. Daha sonra ocağa koymadan önce, 3 su bardağı su daha ekle ve iyice karıştır. Ocağa al.
  5. Bir taraftan karıştırarak, çorbanın pişmesini sağla. Kaynayınca kıvamına bak. (gerekirse biraz daha su ekleyebilirsin). Baharatları ekleyip, kısık ateşte bir süre daha pişir. 
  6. Servis etmeden önce, üzerine 1/2 kaşık tereyağ ve 1/2 kaşık sıvıyağı biraz kızdırıp, toz biber ekleyerek, çorbaya ilave edebilirsin. Afiyet Olsun...
Not: Çorbalar kaynadıktan sonra, kısık ateşte bir süre bekletilirse lezzeti çoğalır. Koyu kıvamlı çorbalar içinse durum farklı tabi...

Eserini Koru


           
     Merhabalar Sevgili Dostlar. Bir süredir ilginizi çekmiştir "Eserini Koru " başlıklı yazılar. Biz bloggarların başına sık sık gelen bir konudan bahsedeceğim sizlere. Malum herkes tarafından bilinen bu olay, izinsiz resim ve tariflerin kullanılması olayıdır. Sevgili Allah Ne Verdiyse bloğunun sahibesi tarafından düşünülmüş ve "Birlikten kuvvet doğar" felsefesiyle güçleneceğini düşündüğümüz emeğimize sahip çıkmanın sesi aslında.
     Blokcu olmayı bazıları küçümsüyor, bazıları "E ne oluyor, para kazandırıyormu bari" diye kendince dalga geçiyor olsa da, bilen bilir bu iş öyle göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Sadece tarif vermekle olmuyor malesef. Bazen defalarca denemeniz gerekiyor bu tariflerinizi. Bazen bir kare resim bile alamıyorsunuz. Yada ne bileyim, onca hayat koşuşturmacasının arasında, sanki bir işte çalışır gibi, düzgün düzenli birşeyler yapmaya çalışıyor, bazen herkesten 1 saat önce kalkıyor, bazen gece yarılarını çook geçerek uyumak zorunda kalıyorsunuz.
      Saysam saymakla bitmez inanın. Bu kadar emeğin sonunda sizin resminiz, başka birinin sayfasında sizin adınız bile geçmeden kullanıldığı oluyor. İşte buna karşı çıkmanın sesi bu.
      Şimdi sizleri, bu ablamızın sözleriyle başbaşa bırakıyorum ve diyorum ki "_Ben de varım."


Sevgili dostlarim hayirli bir gün diliyorum herkeze 
helalinden kazanc nasip eylesin yaradan .
İslamiyet açık ve gizli hırsızlığın her türlüsünü şiddetle menetmiştir. Hırsız, “çalışmadan zengin olmak” isteyen, “korkak” kişidir. Hırsızlık alçaklıktır. Başkasının emeğine göz dikmektir. Çalışıp – çabalayıp, bin bir türlü meşakkatle  zorlukla ürettigini çalmaktan daha kötü ne olabilir?.. Halbuki İslamiyet, “çalışın, emeğinizle geçinin, kendi nefisleriniz için mal yığmayın! Buyuruyor.
Fikir işçisi de emekçidir onunda hakki vardir emeginde .
lakin gelin görün ki hazira konmak herseyden daha kolay geliyor bu tür kopyalayip calan insana .
Ne kadar ruhu rahat edebilir bu tarz insanlarin .
Sosyal paylasim sitelerinde görmüs oldugum paylasimlarda kendi emegimden ziyade bircok blogspot ailesindeki kardeslerimin de emegi kopyalandigini görüyorum ruhum huzursuz ,gönlüm kirik  .
güzel bir dil ile uyarilmalarina ragmen benim sahsiyetime beni tanimadigi halde yargilamaya kadar giden insanlar var
Evet atomu parcalamadim, dünyayi kurtarmadim.
 alti üstü bir yemek yapmisim yada baska birsey ne önemi olabilir ki nedir ki deyip, kopyalamaya hakki oldugunu düsünmüyorum...
Allahu teala herkeze bir seyi kolaylastirmistir. 
Benimde nasibime bu düsmüs.
Hamd olsun Alemlerin Rabbine
 Ben bunu kendime saklamayip, insanlara faydali olmak icin kullaniyorsam ve maddi hicbirsey talep etmiyorsam, düsünmelidir bu emegi calan kisi 
 nedir bu kisinin istedigi ?!.diye hicmi akletmez sormaz kendine

benim istedigim kolayliklara vesile olup dualara talip olup dualarda yer almaktir ahiret azimgimi toplamaktir,baskaca bir gayem yoktur amac bu ise.zira 
evimden ailemeden zamanimdan ayirip bunu yapiyorsam ugras veriyorsam  bunu calan kisiyede hakkimi helal etmeme gibi bir hakkim var .
cünki emegi o yapmis gibi gösterip sonucta hakkim olan duaya o talip olmaktadir bu kul hakkidir !!
emek sarf eden kardesleriminde  ayni seye maruz kalmasina gönlüm razi gelmiyor
Bunu bir sekilde toplu olarak dur dememiz gerekiyor
toplu olarak kampanya baslatip boykot etmeliyiz.bizleri ayni cati altinda toplayan blogspot mercilerine bir sekilde sesimizi duyurmaliyiz .bugün benim yarin senin emegin kopyalamaya emek hirsizligina hayir diyorum.
Buraya gelip emegimizi calan insan elbet bu yaziyi görecek
Onlara elbet birsey yapamam ama caldigi emegimse ona hakkimi helal etmedigimi belirtmeliyim  .
birlikten kuvvet dogar 

Ne yapabilirim .ne yapabiliriz ?? fikirleriniz dogrultusunda bir kampanya baslatmak istiyorum  ve emegimize saygi diyorum

Varmisiniz ???

****