..

10 Ekim 2013 Perşembe

Ev Usulü Peynirli ve Salamlı Pizza




                Bu aralar farkına daha çok vardım, sık sık yaptığım çoğu lezzetleri bloğumda paylaşmadığımın. Pizza da bunlardan biri haliyle. Çocukların sevdiği bu hamurişi, ev usulü oluyor tabi. Hele de buzluğunuzda, kanlıca gibi mantarlarınız varsa doğrayıp ekleyebiliyorsunuz ki öylesi daha bir lezzetli oluyor. Ev usulü olunca, içine katılacak şeyleri kendimiz belirliyoruz. İster peynirli ister sucuklu ister salamlı sosisli yapın istediğiniz malzemeleri koyun, keyfini çıkarın.
                Pizza hamurunu ben bir gece dolapta bekletmeyi daha uygun görüyorum. Böylesi hamur daha lezzetli oluyor. Tavsiyemdir...

Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1/2 yaşmaya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz



Peynirli pizza için:
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık tereyağ
  • bir tutam maydanoz
  • 1 taze biber
  • bir parça ezine peyniri
  • bir parça beyaz yada tulum peyniri
  • bir küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri









Salamlı pizza İçin:

  • 1 kase dilimlenmiş salam
  • 1 kase yeşil zeytin ve siyah zeytin (doğranmış)
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık tereyağ
  • 3-4 kaşık doğranmış sotelenmiş domates sosu
  • bir küçük yeşil biber
  • bir kase rendelenmiş kaşar
  • isteğe göre mantar vs 













Yapılışı:
  1. Hamur hazırlamakla işe başlıyoruz. Yaşmayayı süt ve şeker ile ezip, içine sıvğyağ un, tuz ilavesi ile hamur yoğuruyoruz. Hamur mayalanıyor. Hamurun üzerine kapatıp, buzdolabına kaldırıyorum. Bu şekilde bir gece bekletiyorum. 
  2. İç malzemelerini hazırlıyoruz. Bütün malzemeleri doğruyoruz. Ayrı kaselere ayırıyoruz. Domatesi doğrayıp, az yağda biraz tuzla hafifçe kavuruyoruz. Yumurtaları çırpıyoruz.
  3. Hamuru bezelere ayırıp, ilk bezenin dibine domates sostan koyuyoruz. Üzerine salamları, zeytinleri, mısırları ve küçük parçalar halinde tereyağını koyuyoruz. Onun üzerine çırpılmış yumurtadan birkaç kaşık gezdiriyoruz. 180 dereceli ısılıtılmış fırında pişiriyoruz.
  4. Diğer hamurumuzu peynirli yapmak için yine pizza büyüklüğünde açıyoruz. Kenarlarını yuvarlayıp, tepsinin dibine yağ sürüyoruz. (yada yağlı kağıt kullanabilirsiniz) Pizza hamurunu bu tepsiye alıp, üzerine tereyağ parçalarını ve kaşar hariç peynirleri koyuyoruz. Çırpılmış yumurtadan üzerine gezdirip, onu da fırına sürüyoruz. Pişmesine yakın her iki pizzanın üzerine rendelenmiş kaşarları koyup, kaşarlar eriyene kadar bekletiyoruz. 

Domates Soslu Buğday Salatası


                        Buğdayı tıpkı bulgur gibi çok seviyorum. Çocuklara bir keşkek bir de çorbasını yedirebildiğim bu tahıl  bu kez salata ile eşlik etti soframıza. Küçük dokunuşlar yaptım sadece. Benim elimdeki malzemelerimle böyle bir salata çıktı ortaya. Buğday salatasının değişik hallerine denemeye karar vermemle buğday aşkı yeniden depreşti bende. Sofrada en çok bu salatayı yedim diyebilirim. Kızlar ve babamız ise  birer kaşık denediler o kadar.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 büyük domates
  • 5-6 adet az tuzlu siyah zeytin
  • 5-6 adet kırma yeşil zeytin
  • 1 küçük çay bardağı haşlanmış mısır
  • birer tutam dereotu,maydanoz,taze nane 
  • sıvıyağ
  • isteğe göre 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:
  1. Domatesin kabuğu soyulup, doğranır. Biraz sıvıyağ ve az tuzla kavrulur.(Suyu fazla olursa suyunun hepsini ilave etmeyin)
  2. Bir kaseye buğday, domates sosu, tuz, yağ, mısır ve dilimlenmiş zeytinler birlikte harmanlanır.
  3. Üzerine ince doğranmış dereotu, nane ve maydanoz eklenerek servis yapılır. Afiyet Olsun...