..

20 Ekim 2013 Pazar

Kalburabastı



                      Hayırlısıyla bir kurban bayramını daha geride bıraktık. Allah kurbanlarınızı kabul etsin inşallah. Bu sene bayram tatlısını kalburabastı tercih ettim. Böylece hem şerbetli hem kıyır ve leziz bir tatlıyla ağırladık misafirlerimizi. Yiyenler tarafından beğenilen bu tatlıyı, ben de öneririm. Taze tüketmek her zaman en iyi sonucu verecektir. Mutlu Pazarlar...


Malzemeler:

  • 250 gram tereyağ yada teremyağ
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke (elma kullandım)
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 6 su bardağı un
  • 1 -2 su bardağı şeker irice çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için:
  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1/4 limon suyu
    

Yapılışı:
  1. Tatlımızı yapmaya, şerbeti kaynatmakla başlarız. Şeker ve suyu tencerede ocağa alır, kaynayıncaya kadar bekletiriz. Kıvam alıp almadığına, kaşığı tencereye sokarak karar veririz. Son damla biraz geç damlıyorsa olmuş demektir, limon suyunu sıkar, bir dakika sonra altını kapatırız. Soğumaya alırız.
  2. Oda sıcaklığındaki tereyağına, kabartma tozu ve un haricindeki bütün malzemeler katılır. Karıştırılır.
  3. Un eklenirken kabartma tozu da ilave edilir. Bir taraftan yoğurulup, bir taraftan un eklenir. (Unu özellikle son bardağını azar azar eklemenizi öneririm, tereyağ yada margarinin un çekme durumu eşit olmayacaktır) Kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. 15 dakika kadar dinlenmeye alınır.
  4. Hamuru fındıktan biraz büyük parçalara ayırırız. Elimizde yuvarlak açarız, rendenin üzerinde biraz daha açar, arasına ceviz içi koyarız. Resimdeki gibi tersine rulo yapıp, ağzını kapatırız.
  5. Bütün hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlarız. Önceden ısılıtılmış 170 derecede kızarıncaya kadar pişiririz.
  6. Fırından çıkardığımız kalburastılar, bir iki dakika havalanır, henüz sıcakken, ılık şerbetimizi dökeriz. Ağzını kapatmayız ki soğumasın. Hem leziz hem gevrek olacak bu tatlı eminim hoşunuza gidecektir. Afiyet Olsun...