..

20 Mart 2015 Cuma

PEYNİRLİ KATMER POĞAÇA


 
 Hayırlı Cumalar Sevgili Dostlar...
Çanakkale Zaferi'nin 100. yılını kutladık milletçe.
Ben  vaktinde yayın yapamadım bloğumdaki teknik sorunlar yüzünden.
İnsanlık tarihinde eşine çok nadir rastlanır bir kahramanlık ve varoluş mücadelesi bu.
Sayfalar dolusu yazmak, satırlar dolusu onları övmek yada orada yaşanmış kahramanlıkları anlatmak mümkün. Allah onlardan razı olsun. Ruhları şad olsun inşallah. Çocuklarımız da nasıl bir milletin evlatları olduklarını bir kere daha anlasınlar sayemizde tabi.

Poğaçalara gelince hemen herkesin bir katmer poğaça tarifi vardır. Öğrendiğim kadarıyla çoğu kimse de kendince farklılıklar katarak yapıyor. Ben de kendi katmer poğaçalarımı  üçüncü denememde yayınlamaya layık gördüm. Benimle aynı şekilde deneyen komşum da memnun kaldı. Gerisi size kalmış Kalın Sağlıcakla...
Not: Cepli poğaçadaki hamurunuzun aynısını kullanıyoruz. Hamur bu ölçülerde size fazla gelirse yarısını cepli poğaça yarısını katmer poğaça yapabilirsiniz. İki çeşit olup ikisi de güzel oluyor.

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya (yada 1/2 paket yaşmaya)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1/4 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6,5 su bardağı un
  • 100 gram kadar oda sıcaklığında tereyağ yada margarin (arasına sürmek için ) 
  • Üzeri için 1 yumurtanın sarısı
  • Arasına koymak için : Beyaz peynir          

Yapılışı:
  1. Mayayı ben kuru maya kullandığım için bir yemek kaşığı şeker ve biraz ılık suyun içinde 15 dakika bekletiyorum ki maya işleme hazır olsun. Siz instant maya da kullanabilirsiniz yada yaşmaya da kullanabilirsiniz.
  2. Mayayı yoğurma kabına alıp, süt, su, sıvıyağı da ekliyorum. Bir taraftan unun içine tuzu ekleyip azar azar un ekliyorum. Benim ölçülerimde 6,5 su bardağı kadar un aldı, siz de ele yapışmayan bir hamur olacağı için un ilavesini azar azar yoğurdukça eklemeyi unutmayın.
  3. Hamuru mayalanması için üstünü örterek sıcak bir ortamda 30 dakika kadar mayalandırıyoruz.
  4. Hamuru 16 bezeye ayırıyoruz. Bir bezeyi açıp içini oda sıcaklığındaki tereyağ ile yağlıyoruz. Bu şekilde ikincisini de yağlayıp 8 tanesini üst üste koyuyoruz. İkinci sekiz tanelik kısmı ise hazırlayıp ayrı bir şekilde 8 tane üst üste koyuyoruz. Yani 8'er tanelik iki tane hamurumuz oluyor. Bu şekilde hamurları üstünü kapatıp, buzdolabına kaldırıyoruz. Bu işlemi yapmamızın sebebi arasındaki terayağının katılaşıp tel tel olmasını sağlamak.(Ben 4 tanesini üst üste koyduğumda fotoğraflamışım sonradan 4 tane daha koydum yani)
  5. Yarım saat kadar durduktan sonra buzdolabından çıkarıp ters yüz ede ede açıyoruz. Hamuru 16 parçaya ayırıyoruz. (Bu 16 adet poğaça demek, hamurun diğer kısmından da 16 rulo olacak yani hamur ölçüsünü tam yaptıysanız 32 adet rulonuz olacak bayağı da bereketli olacak.)
  6. Resimdeki gibi arasına geniş kenarından başlayıp peynir koyuyoruz ve sigara böreği sarar gibi rulo yapıyoruz. Tepsiye alıp üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 5 dakika tepside bekletip önceden ısıtılmış 180 derecede fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...