..

14 Nisan 2015 Salı

Krep Nasıl Yapılır?


  Daha önce krep tarifimin olmadığından bahsetmiştim. Halbuki özellikle pazar günleri kahvaltımızı sıkça süsler kendileri.
  Geçen sene bu zamanlar Bulgaristanlı ziyaretçilerimiz vardı. Ben daha öncesinde onların mutfaklarına dair biraz araştırma yapsam da açıkçası elle tutulur pek de birşeyler bulamamıştım. Üstelik sözkonusu olan küçük kızlardı. Tüm kızlar gibi bunlar da kendi evlerinde yemek seçen, herşeyi yemeyen çocuklar olmaları pekala da mümkündü.
  Başka misafir kabul eden arkadaşlarla olan muhabbetlerimizde, misafir çocukların çoğunun bizim yemeklerimizi yemediği hatta bavullarını cips vs şeylerle doldurup geldiklerini duymuştum.
  Bizimkilerde bavullarını doldurmuşlardı doğru. Fakat ne yalan söyliyeyim her sofraya oturduğumuzda sorun çıkarmadan yediler. Ben öncesinde onlara ne pişireyim diye soruyordum ve bir orta yolu buluyorduk. En çok da kahvaltılarda krebi seviyorlardı, tabi onların deyimiyle pancakeki...
Ben onların daha rahat yemesi için tuzsuz yapıyor muz ve çilekler tabi bir nutellayı mutlaka soframda bulunduruyordum. Şimdi ne zaman krep yapsam, Gabriel ve Velislava aklıma geliyor. Umarım onlar da bizi hatırlıyorlardır.



Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 11 yemek kaşığı dolu dolu un (unu her zamanki gibi kontrollü kullanın)
Bu ölçülerden benim tavamla 8 adet krep çıktı. Krep tavası kullanacaksanız yada daha büyük veya daha küçük tava kullanacaksanız adet miktarı değişebilir. Hatta daha fazla yapmak istiyorsanız, süt miktarını 2 su bardağına çıkartıp biraz da un ekleyerek diğer ölçüleri sabit tutarak da çok güzel krepler hazırlayabilirsiniz. Ben de öyle yapıyorum.

Yapılışı:
  1. Yumurtayı bir kaseye alıp iyice çırpıyorum.
  2. Kaseye su, süt, 1 kaşık sıvıyağ ,tuz ve birkaç kaşık un ekliyorum. Sonra kabartma tozunu  ilave ediyorum ve bir taraftan karıştırıp bir taraftan un ekliyorum. Un miktarını sizin için ölçtüm fakat miktar artınca belirlemek isterseniz boza kıvamı diyebilirim.
  3. Krep tavası yada yapışmaz bir tavayı ısıtıyoruz. Tavanın altının ne çok yanması nede az yanması iyi olmaz, bu nedenle orta ayarda pişirmek krepler için en iyi sonucu verir.
  4.  Tavaya bir kaşık kadar sıvıyağ katıp her yerine sürüyoruz. Sonra bir kepçe krepten alıp tavanın tam ortasına yavaş yavaş döküyoruz. Kepçenin tersiyle krep hamurunu yayabilirsiniz.
  5. Krebin üst kısmı yapışmaz bir hal alınca tersini çeviriyoruz. Arka tarafı da pişince,  kağıt havlu serili tepsiye alabilirsiniz. Afiyet olsun...
Not: Yukarda bahsettiğim gibi tuz ilave etmezseniz, pancake gibi nutella, reçel, muz, çilek vs ile de tüketebilirsiniz.