..

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Patlıcan Kebabı


 Patlıcan sezonu açıldığından mıdır nedir, şu sıralarda gerek instagramda gerekse diğer paylaşım sitelerinde bolca görür olduk patlıcan kebabını. Patlıcan kebabının değişik versiyonlarını yapmış olsam da itiraf etmeliyim bu şekildeki görüntüsü beni de cezbetti.
  Bir de canım komşum Fatmacığımın yapıp bana da denemem için getirdiği patlıcan kebabı aklımın bir köşesinde duruyorken sebep oldu bu paylaşımlar.
  Patlıcan kebabının bu şekilde ev ortamında yapılması aslına pek de yakışık almıyor doğrusu. Patlıcanları yeterince çiğ kalmadan pişirebilmek ve ete yeterli yumuşaklığı verebilmek bu işin püf noktası.
  Ben patlıcanların yeterince pişmesi için yeni dünya kebabında kullandığım gibi yağlı kagıtla heryerini kapadım sonra da üstünden küçük delikler açtım, bu şekilde 40 dakikaya yakın pişirdikten sonra üstünü açıp biraz da üstünü pişirdim. Yine yenidünya kebabında yaptığım gibi üzerine sarımsaklı sıvıyağlı sos sürdüm ki patlıcanlar yumuşasın diye.
  Kıymaya gelince kebaplarda aslolan içine yumurta soğan vs katılmadan köfteler yapılmasıdır. Ben de buna istinaden kıymayı bu tür malzemeler kullanmadan sıvıyağ ile yumuşatmaya çalıştım. Tabi bu durumda kıymanın yarı yarıya kuzu ve dana kıyması kullanılması yada köfteye kuyruk yağı ilave edilmesi de ayrıca tadını katmerleştirecektir. Benden söylemesi...

Malzemeler;

  • 4-5 adet patlıcan (büyüklüğüne göre)
  • 500 gram iki kere çekilmiş kıyma
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • tuz karabiber, pul biber
  • arasına koymak için domates,biber, kuru soğan
  • sosu için;
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1/2 küçük fincan kadar sıvıyağ
  • 3-4 diş sarımsak
  • isteğe göre 1 kaşık nar ekşisi

Yapılışı;
  1. Patlıcanları yıkayıp, bir parmak genişliğinde yuvarlak kesiyoruz ve tuzlu suya atıp 20 dakika kadar bekletiyoruz.
  2. Kıymayı bir kaba alıp üzerine 2 kaşık sıvıyağ katıyoruz, tuz karabiber ve pul biber katıp yoğuruyoruz, üzerini streçleyip buzdolabına alıyoruz.
  3. Patlıcanları sudan çıkarıp fazla suyunu havlu ile alıyoruz.
  4. Kıymadan büyükçe cevizler büyüklüğünde alıp yassı yuvarlak köfteler yapıyoruz.
  5. Tepsinin altını çok az sıvıyağ yada tereyağ ile yağlıyoruz. Bir patlıcan, bir köfte şeklinde diziyoruz. Ortası boş kalırsa buraya domates, soğan biber yerleştiriyoruz.
  6. Bir kaba salçayı koyuyoruz ve üzerine tuz koyarak biraz da su koyarak eritiyoruz.
  7. Sarımsakları ince ince doğrayıp, iki kaşık sıvıyağ ilave ediyoruz. İsteğe göre nar ekşisi ve tuz da ilave edip, tepsidekilerin üzerine fırça ile sürüyoruz.
  8. Salçayı biraz su ve tuz ile ezip, köftelerin üzerine döküyoruz. (Salçalı su tepsinin yarısına gelsin) 
  9. Tepsinin üzerini yağlı kağıtla kapatıyoruz. Yağlı kağıdın kenarlarını tepsinin içine sokup üzerinden birkaç delik açıyoruz. 200 derecede 40 dakika kadar pişiriyoruz. Sonra üzerini açıp resimdeki şekli alana kadar daha pişiriyoruz. Afiyet olsun...