..

26 Mayıs 2015 Salı

Hazır Yufkadan Gözleme Nasıl Yapılır?


  Geçen sene yazın, Nilgün ablam bize gelmişti. Sabah kahvaltısını bizim evin yakınlarında, parkta yapalım dedik. Çoluk çocuk olunca, pratik birşeyler yaptım tabi. Hemen şu kurtarıcı, gözlemeleri.
  O zaman hazırda kavrulmuş ve hazırlanmış patlıcanlar vardı(öylesi daha nefis oluyor bence). Patateslisi olur, kıymalısı olur, sucuk-kaşar-domates vs karışımı olur yada bir klasik olan peynirlisi olur.
Benim favorim patlıcanı suda bekletip küçük doğrayıp, soğan, domates ve biber ile kavurup yaptığım gözlemelerdir. Ha bir de mantarlısını unutmayalım onun da yeri başkadır bende.
  Her neyse demem o ki bu gözlemeleri biz kahvaltıda yerken yanımıza Erzurumlu bir abla gelmişti. Bir tane de ona vermiştik. O da tarifini istemişti. İşte o zaman aklıma dank etti. Niye bu tarifi koymadım diye. Dur bakalım daha bende her daim yapıp da eklemediğim ne tarifler çıkacak.

Malzemeler:

  • 4 adet el açması yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Arası için;
  • 150 gram kadar beyaz peynir
  • bir tutam ince doğranmış maydanoz
Yapılışı;
  1. Yumurtayı bir derince kaseye kırıyoruz. İçine yoğurt, yağ ve kabartma tozu ekleyip iyice çırpıyoruz.
  2. Yufkayı tezgaha açıyoruz. Hazırladığımız harçtan iki üç kaşık kadar yufkanın içine döküyoruz, her yerine fırça yardımıyla sürüyoruz. Yufkanın tam ortasına peynirli karışımdan biraz alıyoruz, kare olacak şekilde ortasına koyuyoruz.
  3. Yufkanın üst kısmını ortaya doğru katlıyoruz, bu kısmın ortaya gelen kısmına biraz harçtan sürüyoruz ki daha iyi yapışsın.
  4. Sonra alt kısmını ortaya doğru katlıyoruz. İki kenarlarından birini ortaya katladığımızda diğer kenarının üzerine geleceği bölüme de bir kaşık yoğurtlu harçtan koyuyoruz. Kare şeklindeki gözleme oluyor. Diğer üç yufka için de aynı işlemi yapıyoruz.
  5. Tavanın tabanına çok az sıvıyağ sürüyoruz, gözlemeyi altlı üstü pişiyoruz. Afiyet Olsun...