..

7 Haziran 2015 Pazar

Sünger Pandispanya ve Bol Çikolatalı Yaşpasta


   İzgi' nin yılsonu programı için hazırlandı bu pasta. Bu kez pandispanyayı Bir Kase Lezzet Ayşeciğimin tarifi ile hazırladım. Kendisi tam bir pasta ustası olduğu için ayrıca da zaten has be has ustadır hem pastacı kremasını hem de pandispanyayı onun tarifiyle yaptım. Sonuç muhteşem oldu. Yani bunu ben söylemiyorum, okuldaki arkadaşları söylemiş, çünkü onlar yediler.
   Bazıları kitkat pasta diyor, bazıları dido pasta diyor, bazıları üzerindeki çikolatalar nedeniyle  bonibonlu vs pasta diyor. Ben de bol çikolatalı pasta demeyi uygun gördüm, çünkü içi de dışı da bol bol çikolatalıydı.

Malzemeler;
Pandispanya için;
  • 5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağından az eksik un
  • 1 türk kahve fincanı ılık su
  • 5 kaşık kakao
  • 1 paket vanilin
  • 1/2 paket kabartma tozu
Yapılışı;
  1. Ben 24 cm lik kalıp kullandım. Tarifte 22 cmlik kalıp öneriyordu Ayşeciğim. Bu kekin boyunu biraz kısa tutabilir. Kalıbımızın altına göre yağlı kağıt seriyoruz. Kenarlarını yağlamıyoruz.
  2. Öncelikle un, kakao, kabartma tozunu karıştırıp iki kere eliyoruz, daha iyi kabarması için.
  3. Yumurta sarılarını bir kaseye, beyazlarını başka kaseye alıyoruz.
  4. Yumurta beyazlarına şekerin yarısını ekleyip, iyice çırpıyoruz. 3 kat olması, pamuk gibi kabarık olması gerekiyor.
  5. Yumurta sarılarına şekerin kalan yarısını ekleyip, iyice rengi açılana, şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Sarıların üzerine su ve vanilin ekleyip 20 saniye daha çırpıyoruz. Elenmiş kuru malzemeleri ekliyoruz. Birbirine karışıncaya kadar çırpıp, mikseri kaldırıyoruz.
  6. Kek malzemelerine yumurta beyazını azar azar ekleyip, tahta kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru yavaş yavaş karıştırıyoruz. Yumurtanın beyazı kekimizin kabarmasını sağlayacağı için nazikçe yapıyoruz. Malzemeler karışınca fazla karıştırmadan, yağlı kağıt serdiğimiz kalıbımıza döküyoruz.
  7. Tepsiyi tezgaha bir iki kez vuruyoruz ki arasında kalan hava kabarcığı çıksın kekimiz düzgün olsun. Fırını 170 dereceye ayarlayıp,  keki sürüyoruz. İlk 20 dakika fırının kapağını hiç açmıyoruz. Kekin pişmesi fırından fırına değişeceği için, kürdan testi yapmak faydalı olabilir tabi 20 dakikadan sonra. Eğer tam pişmemişse 150 dereceye alıp pişirmeye devam ediyoruz.
  8. Kek pişince biraz soğuyor. Bıçak yardımıyla kenarlarından geçip, kalıbın kelepçesini açıyoruz. Yağlı kağıdı çıkarıyoruz.  Biraz daha soğuyunca kesmeye hazır. Eğer pandispanya kesmeye yarayan aletiniz varsa eşit mesafede üç diliminiz olabilir. Benim yok ben bu yüzden ikiye kestim. Verdiğim pastacı kreması ölçüsü de bu yüzden daha az. Katları fazla oldukça aralarına sürdüğümüz krema da artacağından iki katına çıkartabilirsiniz.

Pandispanyamız hazır olduğuna göre sıra geldi, pastacı kremasını hazırlamaya. Krema yine Ayşe' ye ait. Benim pandispanyam iki katlı olduğu için ben kitkat çikolataların altından birazını kestim, eğer siz daha çok katlı yapacaksanız bu şekilde  boyu uzayacağı için kitkatları kesmeniz gerekmez. Ayrıca bu yaşpastada ben kremşanti kullanmadım. Bu krema yeterince tadını verdi.
Malzemeler;
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 kaşık nişasta
  • 150 gram tereyağ
  • 80 gram sütlü çikolata

Süslemek için; 24 cmlik kalıp için
  • 10 paket dido çikolata
  • 5 paket mm çikolata yada bonibon
Yapılışı;
  1. Tereyağını tencereye alıp eritiyoruz, eriyince içine un katıp, biraz da unu kavurup, sütü ilave ediyoruz yavaş yavaş, bir taraftan da karıştırıyoruz ki, topaklanmasın.
  2. Sütü nişastayla karıştırıp ilave ediyoruz, azar azar. En son şekeri katıp, biraz kaynattıktan sonra, ocaktan alıyoruz. Vanilini ve çikolatayı indirince ilave ediyoruz. 10 dakika mikserde çırpıyoruz.
  3. Pandispanyayı ikiye kesiyoruz. Kelepçeli kalıbın kenarlarından sarkacak şekilde, streç film seriyoruz. Kalıba, birinci pandispanyayı koyup, bir türk kahve fincanı sütle ıslatıyoruz.
  4. Kremanın bir kısmını döküyoruz, isteğe göre üzerine fındıklar, çikolatalar yada muz  koyuyoruz, üzerini örtecek kadar krema daha döküyoruz, kremanın  1/3 ünü ayırıyoruz, kapatıp kaldırıyoruz. Keki de buzdolabına kaldırıyoruz.
  5.  Kek kendini çektikten sonra dolaptan çıkarıp, kremayı bir kez daha mikserle çekiyoruz, gerekirse biraz süt ile açabilirsiniz. Kekin her yerini bu krema ile buluyoruz.
  6.  Dido çikolataları tek tek kırıp kremaya yapıştırıyoruz. Kurdela ile bağlıyoruz. Ortasına ise     bonibon tarzı renkli çikolatalı döküyoruz, kreması görünmeyecek şekilde her yerini kaplıyoruz.