..

30 Haziran 2015 Salı

Trileçe

   Daha önce yemediğim bu tatlı, bir efsane oldu. Yapmayanı kalmadı desem yalan söylemiş olmam herhalde. Günümde arkadaşım Meral sağ olsun yapıp getirmiş. Malzemeler bakımından oldukça zengin, bol sütlü, çook lezzetli. Eğer siz de benim gibi daha önce yemediyseniz bilin ki çok şey kaçırıyorsunuz arkadaşlar.

Malzemeler;
Keki için;

  • 5 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 paket vanilin
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
  • bir çimdik tuz
Şerbeti için;
3 su bardağı süt
2 paket krema
1/2çay bardağı kahve kreması tozu

Üzeri için;
  • 1 paket meyveli sos (kuru toz olanlardan, çikolata sos gibi olanından)


Yapılışı;
  1. Fırını 160 derecede ayarlayın. Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın, beyazlara sarı hiç karışmasın.
  2. Beyazların içine bir çimdik tuz atarak iyice çırpın. Şekeri ekleyip daha da çırpın, öyleki ters çevirdiğinizde yere düşmeyecek kadar olmalı.
  3. Sarıları da iyice çırpın. Sonra tahta bir spatula ile, sarılarını yavaş yavaş beyaza ekleyin. Un, vanilin ve kabartma tozunu da azar azar ekleyin, bir taraftan da dikkatlice karıştırın,yumurtanın beyazları sönmesin.
  4. Kekimiz hazır olduğuna göre orta boy tepsiye alıyoruz. Tepsiyi tereyağ ile yağlayıp, keki döküyoruz ve fırına veriyoruz. Fırında pişme aşaması çok önemli.  Tepsinin üstü kızardığı halde içi pişmediyse, üzerine alüminyum folya örtüp, fırının derecesini 150 ye almanızı öneririz. Keki fırından çıkarmadan önce mutlaka kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol etmelisiniz.
  5. Kek ılınırken şerbeti hazırlıyoruz, Şerbeti bildiğimiz şerbetller gibi ocakta pişirmeyeceğiz. Süt ve kahve kreması tozunu birlikte köpürene kadar çırpıyoruz. Kremayı da ilave edip, iyice çırpıyoruz. Ilınan kekin üzerine her yerine değecek şekilde döküyoruz. Soğumaya alıyoruz.
  6. Orman meyveli sosu hazırlamaya başlıyoruz. Paketin üzerindeki talimatlara uyarak sosu pişiriyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Ilınan meyveli sosu, kekin üzerine eşit miktarda döküp, buzdolabına kaldırıyoruz. Afiyet Olsun...