..

11 Temmuz 2015 Cumartesi

Bazlama Nasıl Yapılır




  Ankara'nın bazlaması meşhurdur. Ben de kayınvalidemlerde öğrendim bazlamayı. Bizim ekmeğimiz, ekşi mayalı ekmek olduğu için, bazlama yapmazdık. Onlar ise, ekmeğini günlük taze olarak yaparlar. Bazlama da onların yaptığı ekmeklerden biridir. Bazlamayı ısıtıp, içine tereyağ koyarlar ki çok güzel olur. Yada kaşar ve sucukla tostunu yaparız, onu da şiddetle öneririm.
  Bazlamayı aynı kayınvalidemden öğrendiğim gibi yaptım. İçine süt, yağ vs hiçbirşey kullanmadım. Hamuru aslında çok katı bir hamur olmaz, bu yüzden şekil vermesi yeni yapacaklar için biraz zor olabilir. Hamurunun yumuşak kıvamlı olması, bazlamanın daha iyi kabarmasını, ve arasının boşluk kalması bu sayede oluyor.
   Bildiğim bütün püf noktalarıyla bazlama yapımını vermek istiyorum. İyi bir bazlama yapmak için, ocağın altının iyi ayarlanması gerekiyor, ne olması gerekenden fazla (yoksa yanar ve içi hamur kalır) nede olması gerekenden az (bu kez de kurur yumuşacık pamuk gibi olmaz). Zaman zaman ayarı açıp kapatabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 5 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 2,5 su bardağına yakın ılık su (suyu kontrollü kullanmanızı öneririm, ilk kez yapacaklar için hamurun biraz katı olması daha kolay şekil vermeyi sağlar.
Yapılışı;
  1. Mayaya bir kaşık şeker ekleyin, ılık su ile iyice ezin.
  2. 5 su bardağı un ekleyip, üzerine tuzu da ekleyin. Hamur yoğurun. İlk kez yapacaklara önerim, 1,5 su bardağı ılık su ile mayayı ezip, unu azar azar eklemek, sonra gerekirse bir bardak daha su ilave yapmaktır. Çünkü malum, hamur mayalanınca, daha da cıvıyacaktır.
  3. Hamurun üzerini kapatıp, iki katı oluncaya kadar mayalandırmaya alın.
  4. Hamurdan ben 6 bazlama çıkardım, yani hamuru altıya böldüm diyebilirim. Siz de benim gibi çok büyük bazlama yapmak istemiyorsanız, bu miktar yeterli olacaktır.
  5. Bir parça hamur alıp, biraz unla, yuvarlıyoruz, fazla da bastırmadan, örselemeden, sadece yuvarlayıp, masanın üzerine serdiğimiz temiz hamur bezimizin üzerine koyuyoruz.
  6. Hamur bitene kadar bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Bezle hamurların üzerini örtüp, ikinci mayalandırma aşamasına geçiyoruz. Bu bezeler biraz daha kabarınca, tavanın altını açabilirsiniz. 
  7. Bazlama yapmak için tavada önemli. Mesela mutlaka teflon olmalı, ve iyi kalite olursa, ısıyı daha iyi yayacağından, bazlamalar yanmadan pişirme imkanımız olur. 
  8. Birinci bezeyi alıp, biraz unla elimizle açarız, oklava yada merdane kullanmadan, sadece elimizle, mümkün olduğunca her yerini eşit  olarak açar, tavaya alırız.
  9. Tavada, bazlamanın üzeri pişme belirtisi verince, hemen tersini çeviririz, bir kez de bu şekilde diğer tarafını pişiririz. Bu esnada bazlamanın, kabarması, arasının boşluk olması makbuldür.
  10. Bütün bezeler için aynı işlemi gerçekleştiririz. Pişen bazlamalı,yine bezin üzerine koyarız. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, üst üste koymamak, en azından sıcakken. Sıcaklığı geçince, yine üstünü örterek, bir kaba alırız. Afiyet olsun...