..

9 Aralık 2015 Çarşamba

Baklava Yufkasında Patatesli Börek


 Hayırlı Günler Sevgili Dostlar,
Baklava yufkasını daha önce denemeyenleriniz var ise denemenizi öneririm. Ben daha önce yediğim baklava yufkasındaki böreklerde kuru ve kıtır oluyor düşüncesi ile pek de yanaşmıyordum yapmaya. Fakat durum böyle değilmiş. Soda ile yapılan tarifler de var, ben ise kabartma tozunu tercih ediyorum. Bence böylesi daha yumuşak daha güzel oluyor.
İçini ise mutlaka patatesli yapmalı, dışı biraz çıtır, içi ise yumuşak olan bu börekleri yiyenler pek beğendi. Kaşarlı, patatesli çeşidini de denemiştim. Kaşarlar soğuyunca sertleştiği için sadece patatesli harç kullanmak bence daha lezzetli oldu.
Ayrıca baklava yufkası çok bereketli. Bir paketten birkaç kez börek yapabiliyorsunuz. İncecik oldukları için çokça çıkıyor. Zaten her bir rulo için 5 adet yufka kullanılıyor. Sos ölçüleri  tam gelmezse, süt ve yağ ekleyebilirsiniz. Kabartma tozu yeterli gelecektir. Denemeniz dileğiyle...

Malzemeler;

  • 15 adet baklava yufkası (3 rulo yapmak için)
  • 4 adet haşlanmış patates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • karabiber, tuz
Sosu için;
  • 1-1,5 su bardağı arası süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 2 yumurta
Yapılışı;
  1. Patatesleri rendeliyoruz. Soğanı küçük doğrayıp, sıvıyağda kavuruyoruz. Patatesleri ekleyip, tuz ve karabiber ekliyoruz. Şöyle bir çevirip, soğumaya alıyoruz.
  2. Sosu hazırlamakla devam edelim. Yumurtaları iyice çırpıyoruz. İçine süt ve sıvıyağ katıp karıştırıyoruz. En son kabartma tozunu ekleyince sosusumuz hazır oluyor.
  3. Tepsiyi yağlıyoruz, fırını turbo ayarında 180 dereceye alıyoruz.
  4. Bir kat baklava yufkasını serip, hazırladığımız sostan 2-3 kaşık kadar döküyoruz ve her tarafına fırça ile yayıyoruz.
  5. Yufkanın üzerine ikinci yufkayı koyup aynı işlemi tekrarlıyoruz. Bunu 5 kat yufka olana kadar tekrarlıyoruz.
  6. Beşinci katı da yağlayıp, yufkanın uzun kenarına, bir uçtan diğer uca, patatesli harçtan diziyoruz. Rulo yapıp, iki parmak eninde kesiyor ve tepsiye alıyoruz. Bu şekilde diğer 10 yufkayı da iki rulo halinde sarıp, tepsiye alıyoruz.
  7. En son üzerine artan sostan sürüp, fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...