..

29 Aralık 2015 Salı

Fırın Poşetinde Köfte ve Yanında Baharatlı Patates


   Annemin gönderdiği yedi baharla yoğurdum bu kez köfteleri. Fakat bu baharat karışımı o kadar ağır bir koku verdi ki, tavada kızartmak yada direkt fırına sürmek yerine fırın poşetine koydum ki fazla kokusu olmasın. Böylece fazla yayılacak kokudan kurtulduğum gibi daha da lezzetli oldular.
  Yanına ise  irice doğranmış patatesler baharatlarla bir güzel harmanlandı, ayrı bir kapta aynı anda fırına sürüldü. Sonuç hane halkının beğendiği bir lezzetti. Siz de deneyin böylesini de seveceksiniz.
Malzemeler;

  • 1 kg orta yağlı kıyma (iki kere çekilmiş olursa daha iyi olur)
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • tuz, kekik ve yedi bahar (baharatçılarda küçük poşetlerde satılıyor, üst üste yedi tane baharat halinde)
  • 3 adet patates 
  • kekik, karabiber, pul biber, tane hardal, kişniş
Yapılışı;
  1. Soğan rendelenip suyu sıkılır. Kıymanın üzerine soğan, yumurta tuz ve yedi bahar eklenir iyice yoğurulup üzeri streçlenerek buzdolabına kaldırılır. 30 dakika kadar dolapta bekletilip köfteye istenilen şekil verilir. Fırın poşetini fırın kabının içine alıp içine köfteler dizilir, poşetin ağzı kapatılıp üzerinden bir delik açılır. 200 derecede pişmeye alınır.
  2. Bu esnada patatesler soyulup irice doğranır. Patateslere biraz sıvıyağ, tuz ve yukarıdaki baharatları ekler, ayrı bir kapta köftenin yanına fırına gönderilir. Siz isterseniz fırın torbasının içine de ilave edebilirsiniz. Ben köftenin suyundan etkilenmemesi ve kızarmış patates lezzetinde olması için ayrı kapta fırınladım. Bu şekilde daha lezzetli olduğuna inanıyorum.
  3. Köfteler pişinceye kadar patatesler de pişiyor. Poşetten çıkardığımız köfteleri fırın kabımızın kenarına dizeriz ortasına da patatesleri. Afiyet olsun...





Portakallı Tart Kek


  Uzun zaman oldu yayın paylaşmayalı. Hali hazırda tarifler varken, üstelik pek çok yeni lezzetler tadılmışken, bazılarından bir görüntü bile alamadım, bazılarını tekrar yapma gereği duydum. Bir yerlerden başlamak adına, kızımın okulu için hazırladığım tart kekimle sahalara döneyim istiyorum.
  Kalıbını yeni aldım denemek için ise can atmışken, çikolatalı mı yoksa portakallı mı yapsam dedim portakallı yapmakta karar kıldım.
  Görüntüsü şahane tabi bir de bunun inceliği var. Keki ince olduğu için, içine hazırladığımız kremamız ise keki bir kat daha yumuşatıyor. Bundan mütevillit, eğer siz de denemek isterseniz, yaptığınız gün 2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra yiyin ki fazla yumuşamasın. Bu da küçük bir tüyo olsun.Malzemeler 30 cmlik tart kalıbı içindir (içi çukur olanlardan)

Malzemeler:
Keki için;

  • 2yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 50 gram margarin yada tereyağ + 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı portkal suyu (2 portakal kadar)
  • 1 su bardağı dolusu un (+ 2 kaşık daha ekleyebilirsiniz ölçülerinize göre)
Kreması için;
  • 2 su bardağı süt
  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 1 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 türk kahve fincanı şeker
  • 1 paket sade kremşanti 
  • kremşantiyi hazırlamak için 1/2 su bardağı soğuk süt
Yapılışı;
  1. 1/2 su bardağı süt ile kremşantiyi çırpıp buzdolabına kaldırıyoruz.
  2. Yumurta ve şekeri iyici çırpıp, içine yağları, portakal suyunu, portakal kabuğunu ekliyoruz.
  3. Un ile birlikte kabartma tozunu ekleyip çırpıyoruz ve önceden yağlanıp unlanmış kalıbımıza döküyoruz.
  4. 170 derecede fanlı ayarda pişiriyoruz. Kek fırından çıkınca ılımaya alıyoruz.
  5. Bir taraftan kremayı hazırlamaya başlayabiliriz. Süt, un, nişasta, yumurta sarısı ve şekeri iyice çırpıyoruz.
  6. Ocağa alıp karıştıra karıştıra pişiriyoruz. İndirmeye yakın portakal kabuğunu da ekleyip, biraz daha pişirdikten sonra ılımaya alıyoruz.
  7. Bu esnada keki tart kalıbından kenarlarına dikkat ederek çıkartıyoruz.
  8. Servis edeceğimiz tabağa alıyoruz.
  9. Ilıyan kremaya, önceden hazırladığımız kremşatiyi ekleyip blendırda hızlı ayarda çırpıyoruz. Tart kalıbının ortasına kremayı döküp, üzerini streçleyerek buzdolabına kaldırıyoruz.
  10. Servis etmeden önce istediğimiz gibi süslüyoruz. Afiyet olsun...