..

18 Ocak 2017 Çarşamba

Sütlaç



  Eminim hepinizin bildiği bir şeydir sütlaç. Size sütlacı öğretmek haddim değil, zaten amacım da bu değil. Bu bloğu açtığım ilk zamanlardan beri düşündüğüm şey, kızlarıma resimli görsellerle, ayrıntılı bilgilerle tarif defteri oluşturmaktı. Tabii blok açmamdaki tek sebep bu değildi ama bu en güzel sonucu olacak inşallah. İşte bu yüzden kızlarıma tarif olsun, arşivimde yer alsın, arama motorlarında yer alsın, hatta sütlü tatlılar ve geleneksel lezzetler konusunda eksiklik tamamlansın diye yazıldı sütlüç tarifi, yani sizin de gördüğünüz gibi birden çok sebebi var :)
   Bizim evde sütlaç hazır sütten yapılır. Zaten sütçüden aldığım sütten yaptığım zaman ev ahalisi beğenip yemez (burada ev ahalisi çocuklar oluyor). Ben de bu yüzden hazır sütten yaparım.
  Bu ölçü benim 1 kg lık süte eklediğim pirinç ve nişasta miktarıdır. Bazıları nişasta, pirinç unu vs kullanmayıp sadece pirincin kendisi ile yaparlar. Fakat ne yalan söyliyeyim ben de öylesini sevmiyorum. Pirinçler az oldukça benim daha damağıma uyuyor.
Neyse gelelim tarifimize.

Malzemeler;

  • 1 kg süt
  • 3 yemek kaşığı nişasta çok dolu olmayacak (pirinç unu da olabilir)
  • 1 su bardağı +2 yemek kaşığı şeker (bizimkiler şekeri bol seviyor)
  • 1 küçük çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilin
Yapılışı;
  1. Pirinçleri yıkayıp tencereye alıyorum. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişiriyorum.
  2. Pirinçler yumuşayınca üzerine sütü ekliyoruz. Sütten 1 bardak ayırıp nişastayı açmak için kullanıyoruz.
  3. Nişastalı sütün içine ocaktaki ılık sütten bir kepçe alıp karıştırıyoruz ki ısısı tencereye yakın olsun. Sonra nişastalı karışımı tencereye yavaş yavaş ilave ediyoruz(bir taraftan da karıştırıyoruz tabii ki)
  4. Kıvam almaya başlayınca şekeri ilave ediyoruz. Şeker ilave edilince biraz  sütlacımız sıvılaşır. Şeker ile de biraz ocakta tutup karıştırdıktan sonra  ocağı kapatmaya yakın vanilin ekliyoruz ırıp kaselere paylaştırıyoruz. İsteğe göre tarçın ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...